Wijziging in de wetgeving : deel 2 : De 3/4 Bft regel

Tot juli 2019 was het volgende van kracht:

  • Er geldt een uitvaarverbod voor vaartuigen kleiner dan 6m bij een zeewind van 3Bft of een landwind van 4Bft. Dat wordt aangeduid bij de havenuitgang met een diabolo (figuur rechts) geplaatst op een duidelijk zichtbaar gebouw/mast of met een violet flikkerlicht (foto). Dit verbod geldt niet bij wedstrijden of opleidingen indien er voldoende begeleiding voorzien is.

Na juli 2019 : Omstandigheden van weer en golven

De nieuwe regel laat het gezond verstand van de pleziervaarder spreken:

Vaartuigen kleiner dan 6m moeten binnen de 2 zeemijl van de kust blijven als de (significante) golfhoogte 1m of meer bedraagt. Er is niet langer een beperking opgelegd qua windsterkte (de zogenaamde 3/4 Beaufort regel is afgeschaft).   De pleziervaarder kan zich informeren over de heersende en verwachte golfhoogtes voor de Belgische kust via https://meetnetvlaamsebanken.be/.

Meer weten?

Wil je meer over deze materie weten en misschien eindelijk je Belgisch Stuurbrevet/ICC halen? Dan ben je meer dan welkom op één van onze opleidingen gegeven overal in Vlaanderen. Weet ook dat er vanaf volgend jaar (waarschijnlijk juli 2020) een praktijkexamen komt. Dus het nu het moment.

Lees meer:

Toch nog iets niet duidelijk? Contacteer ons dan!