Theorie Belgisch Stuurbrevet (Vaarbewijs/ICC)

Een stuurbrevet? Wat is dat?

Je hebt een stuurbrevet nodig als je vaartuig sneller kan dan 20km/u of langer is dan 15m. In de volksmond wordt een stuurbrevet ook wel een vaarbewijs genoemd.

In België zijn er 2 versies van het Stuurbrevet, namelijk het Beperkt en het Algemeen Stuurbrevet.

  • Als je wil gaan varen op de binnenwateren (zoals rivieren en kanalen), dan heb je een Beperkt Stuurbrevet nodig.
  • Als je wil gaan varen op stromend (invloed van het getij) en/of open water (daar waar je de kust (bijna) niet meer ziet), dan opteer je voor het Algemeen Stuurbrevet.

Deze opleidingen bestaan ook als volledige online opleiding! Die kan je op je eigen tempo leren wanneer jij het wenst. Ideaal voor mensen die zich minder makkelijk kunnen vrijmaken.

Je examendossier is nu gratis (t.w.v. 55€)

  • Geldig voor nieuwe dossiers vanaf  11 maart 2024
  • Enkel geldig indien je bij ons een cursus boekt (theorie en/of praktijk), normale prijs 55€

Onze formules

Wij bieden je 2 formules in klasverband voor het behalen van de theoretische kennis voor het Belgisch Stuurbrevet:

Onze succesformule : indien je wil varen op binnenwateren en/of op open/stromend water. Je hebt nog geen enkel brevet…  3 dagen opleiding of 6 avonden voor 210 euro. Extra voordelen ter waarde van 124 euro:

    • 30 dagen gratis toegang tot de examen- en leerstofsimulator (waarde 44 euro)
    • Exclusieve toegang tot de online opleidingen Beperkt en Aanvullend Algemeen Stuurbrevet gedurende één maand (waarde 40 euro per online cursusdeel, totaal 80 euro).

InfoOpleidingVrije
plaatsen
Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet - Antwerpen (Antwerpen)
za 27-apr-2024 + za 04-mei-2024 + zo 05-mei-2024 (09:00 - 17:00)
Tijdelijk verlaagde prijs : 190 € (Normale prijs : 210 €) → Uw voordeel : 20 €

Beschikbaar!
Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet - Gent (Oost-Vlaanderen)
za 04-mei-2024 + za 11-mei-2024 + zo 12-mei-2024 (09:00 - 17:00)
Tijdelijk verlaagde prijs : 190 € (Normale prijs : 210 €) → Uw voordeel : 20 €

Beschikbaar!
Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet - Hasselt (Limburg)
za 04-mei-2024 + za 11-mei-2024 + zo 12-mei-2024 (09:00 - 17:00)
Tijdelijk verlaagde prijs : 190 € (Normale prijs : 210 €) → Uw voordeel : 20 €

Beschikbaar!
Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet - Antwerpen (Antwerpen)
wo 08-mei-2024 + wo 15-mei-2024 + wo 29-mei-2024 + wo 05-jun-2024 + wo 12-jun-2024 + wo 19-jun-2024 (19:00 - 22:30)
Tijdelijk verlaagde prijs : 190 € (Normale prijs : 210 €) → Uw voordeel : 20 €

Beschikbaar!
Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet - Diegem (Brussel/Bruxelles)
za 01-jun-2024 + za 08-jun-2024 + zo 09-jun-2024 (09:00 - 17:00)
Tijdelijk verlaagde prijs : 190 € (Normale prijs : 210 €) → Uw voordeel : 20 €

Beschikbaar!

Volg deze opleiding indien je enkel wenst te varen op de binnenwateren… 1 dag opleiding of 2 avonden voor 170 euro. Extra voordelen ter waarde van 73 euro :

  • 14 dagen toegang tot de examen- en leerstofsimulator (waarde 33 euro)
  • Exclusieve toegang tot de online opleiding Beperkt (waarde 40 euro) gedurende 14 dagen.

InfoOpleidingVrije
plaatsen
Theorie Beperkt Stuurbrevet - Antwerpen (Antwerpen)
za 27-apr-2024 (09:00 - 17:00)

Beschikbaar!
Theorie Beperkt Stuurbrevet - Gent (Oost-Vlaanderen)
za 04-mei-2024 (09:00 - 17:00)

Beschikbaar!
Theorie Beperkt Stuurbrevet - Hasselt (Limburg)
za 04-mei-2024 (09:00 - 17:00)

Beschikbaar!
Theorie Beperkt Stuurbrevet - Antwerpen (Antwerpen)
wo 08-mei-2024 + wo 15-mei-2024 (19:00 - 22:30)

Beschikbaar!
Theorie Beperkt Stuurbrevet - Diegem (Brussel/Bruxelles)
za 01-jun-2024 (09:00 - 17:00)

Beschikbaar!

Soliede organisatie - actief sinds 2003

Hoog opgeleide instructeurs

Familiale sfeer

Onze passie voor varen en opleiden

Leergids

De cursussen stuurbrevet worden gegeven via onze Leergids voor het Belgische Stuurbrevet. Deze leergids kost 40 euro.

Plotter en passer

Tijdens de cursus die de leerstof behandelt voor het aanvullend Algemeen Stuurbrevet ga je ook de bretoense plotter en de passer gaan gebruiken. Deze handige hulpmiddelen zullen je helpen bij het bepalen van koersen, bepalen van afstanden, enzovoort. Voor de opleiding Beperkt Stuurbrevet heb je geen plotter/passer nodig.

Snel meer informatie krijgen?

Laat je gegevens na en we contacteren je snel.

Voornaam

Familienaam

E-mailadres

Telefoon


Dit zeggen onze studenten over ons

Alvast bedankt voor de zéér leerrijke praktische opleiding op zondag 31 maart, door Rudy Van Wonterghem. Deze instructeur verdiend een pluim, hoe hij met de cursisten kan omgaan wanneer deze gestrest zijn. De ervaring die deze persoon heeft, en nooit teveel, om het nogmaals uit te leggen, chapeau. Wie beslist om in de toekomst zijn vaarbrevet te behalen, de vaarschool is ZEKER een aanrader, niet twijfelen, deze mensen zijn professionals.Groeten,Wilfried
Frits & B.
Frits & B.
De lessen worden op een duidelijke manier gebracht. Het oefenplatform om thuis extra te studeren sluit zeer goed aan bij de examenleerstof!
kevin W.
kevin W.
Top!
Christophe De J.
Christophe De J.
Heel goede cursus en lesgever voor het beperkt en algemeen vaarbrevet. Ik was perfect voorbereid op de theoretische examens. Nu nog het praktisch examen en we kunnen varen!
Frank D.
Frank D.
Ik gebruikte de online cursus en examensimulator van Vaarschool.be om mij voor te bereiden op de examens beperkt en algemeen stuurbrevet. Een zeer duidelijk, goed gestructureerde cursus! En met de examensimulator erbij de ideale voorbereiding!En wat een team! Stel je een vraag, krijg je snel een duidelijk antwoord.Ik kijk al uit naar de praktijkdag in het voorjaar!
Jerome G.
Jerome G.
Perfecte voorbereiding om te slagen in de theoretische examens (beperkt + algemeen)Ikzelf volgde de zeer overzichtelijke en toffe lessen bij lesgever Erwin Van Reusel in Gent.Praktisch vaarbewijs ook allemaal prima geregeld en fantastische ervaring opgedaan op het prachtige motorjacht Big Escape in Deinze onder de professionele vleugels van Joeri Duhau.
Bart V.
Bart V.
Super blij dat ik deze live heb gedaan. Online is een goede herhaling tijdens de cursus
Michael De G.
Michael De G.
Top gewoon. Helpen met alles.
Denny Van G.
Denny Van G.
Ik heb eerst online de theoretische lessen gevolgd met vele videos , heldere en duidelijke lessen en de online examen simulator. Na het behalen van men theorie examen heb ik nadien nog de opleidingsdag gevolgd voor mijn praktijkexamen. Heel erg tevreden van!
Raf V.
Raf V.
Zeker de moeite! Dankzij een goeie instructeur geslaagd voor het theoretisch gedeelte van het Algemeen stuurbrevet.
Joeri V.
Joeri V.
Toffe instucteur gehad en super uitleg gehad over alles en was ook heel duidelijk
W Van t
W Van t
Deelgenomen samen met mijn zoon avondcursussen theorie en gisteren heel de dag praktijkopleiding gekregen. Ik moet zeggen...professionele begeleiding! Cursussen waren zeer duidelijk en steeds tijd voor vragen. Een dikke pluim voor onze instructeur Rudy Van Wonterghem want hij doet dit met hart en ziel! Dikke merci Rudy!! Tevreden klanten David en Matthis! Aanrader voor iedereen dat wil genieten op het water...
Matthis S.
Matthis S.
Supergoede ervaring met Vaarschool ! De theoretische lessen zijn zeer kwalitatief en worden gegeven door een ervaren lesgever. Praktijkles en examen op hetzelfde hoogstaand niveau. Een extra pluspunt is de vlotte communicatie via mail en de gebruiksvriendelijke website.
Frederic D.
Frederic D.
Ik heb het boek voor beperkt en aanvullend stuurbewijs aangekocht bij hen en heb dit helemaal zelfstandig doorlopen. Daarnaast heb ik ook het pakket met de oefenvragen voor het examen gekocht. Resultaat: met glans geslaagd voor mijn theoretische examens! Alles wordt heel duidelijk en beknopt uitgelegd en geïllustreerd in het handboek. Tevens heb ik mijn praktisch examen bij hen afgelegd. Dit met een ervaren en vriendelijke instructeur die je de kneepjes van het vak leert. Alles bij elkaar gezien is dit zeker een aanrader!
dante D.
dante D.
Zeer bekwame instructeur die met de glimlach steeds je vragen beantwoorde. Zeer mooie boot om je praktijkervaring mee te doen. Zeer groot aanbod van lessen. je vaarbewijs halen met vaarschool.be is een garantie op een goede opleiding met kennis van zaken. zowel voor een beginneling als iemand met beetje ervaring kan ik je deze aanraden. Ik ben een zeer tevreden leerling.
Kenneth Van D.
Kenneth Van D.
Een fantaschtische ervaring, heel wat bijgeleerd, zeer goede en bekwame instructeur die je met alle plezier en kennis van zaken uitlegd en je vragen beantwoord.Aanrader
Kenneth Van D.
Kenneth Van D.
Top team van opleiding en opvolging 👌👍
Marnix Van P.
Marnix Van P.
Deze vaarschool is een aanrader. De leerstof werdt pefct gebracht door een person die dat in alla rust en Kennis van de materiel deed. Goede uitleg voor iedereen en de personen die het minder snel begrepen. Een echte aanrader. Proficiat.
Gilbert C.
Gilbert C.
Hello iedereen,wat een avontuur,ben 74 lentes jong en dankzij de vaarschool is het gelukt,ik heb hem, ik had gekozen voor de online lessen die kunt ge lezen en herlezen zoveel ge maar wil en de video’s bekijken en als ik dacht klaar te zijn heb ik 7dagen simulatie examen bij genomen waar ik heel heb bijgeleerd en dan nogmaals 7 dagen (een dikke aanrader) . De praktijk opleiding en examen in Nieuwpoort is heel goed verlopen,de instructeur Joan was heel cool van het eerste tot het laatste uur . Nogmaals bedankt aan de ganse ploeg van de VAARSCHOOL
Jean Pierre Van M.
Jean Pierre Van M.
Professioneel, leuk en informatief! Fijne instructeur! Deze mensen begrijpen echt hun vak! Heb lang gezocht achter een goede school en uiteindelijk gekozen voor deze! Zeker de moeite waard! 5 sterren!
Matthieu Vanden N.
Matthieu Vanden N.
Een zéér Professionnele bezielde gedreven topinstructeur, hij kent zijn vak, legt alles goed en geduldig uit , herhaalt waar nodig, luistert naar de vragen van de mensen. Allés wordt ook online goed weergegeven. De praktijkdag is een intensieve boeiende leerzame dag. Door de kleine groep heeft iedereen de kans om goed te volgen en te prakticeren, Gewoon een must als je wil varen. Simpel doen, ik schreef me in met een bang hartje, en ik heb er geen spijt van.En nu mijn examen, theorie is goede voorbereiding op examen. Het studeren kost me al wat moeite omdat ik studeren niet meer deed sinds mijn studietijd. Maar ik gá ervoor! 😀 succes ook aan jullie ,Dank aan Rudy
Bea B.
Bea B.
Top opleidingen!
Diego C.
Diego C.
De cursus 'Praktijk Motorboot' die ik samen met mijn 2 zonen volgde te Viersel, is een echte aanrader! Onze monitor, Rudy Van Wonterghem was gewoon super! Een gepassioneerde leerkracht, die tijd neemt om duidelijke informatie te geven. Alle vijf cursisten werden ook individueel bijgestaan én met het nodige geduld! Hij stopt niet voor iedereen alles onder de knie heeft. Verwittig thuisblijvers wel best dat het misschien een uurtje later kan worden! Tussen de praktijkoefeningen is een grap niet ver weg, waardoor we op het einde van de dag het gevoel hadden dat we afscheid namen van een vriend. Je krijgt zeker WAAR VOOR JE GELD! *****
Marc C.
Marc C.
Praktijk motorboot werd zeer goed gegeven. Er wordt voldoende tijd geschonken aan maneuvers, je blijft ze doen tot je ze onder de knie hebt. Bij deze dank aan Rik VL( Deinze), het was een leerrijke ervaring.De theorie is hetzelfde verhaal. Iedereen moet mee zijn, er wordt doormiddel van oefeningen tijd genoeg gespendeerd om de leerstof onder de knie te krijgen. Natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je nog wat bijstudeert in je eigen tijd maar ook hier worden de tools, dmv proefexamenvragen, aangereikt door Vaarschool.be. Ikzelf heb beide examens voor het stuurbrevet op 1 dag gedaan en ben geslaagd van de eerste keer, met dank aan José die naast een goede zeiler ook een uitmuntend lesgever is. Nogmaals dank en doe zo verder!!!
Erik De B.
Erik De B.
Online opleiding theorie goed uitgewerkt en duidelijk gebracht door een enthousiaste lesgever . Zeker een aanrader! na 7 dagen online studie geslaagd voor het beperkt stuurbrevet😀
Wim-Chantal V.
Wim-Chantal V.
Super dagcursus!Professioneel en zeer ervaren instructeur.Zeker de moeite waard voordat u zelf gaat varen.Het varen gaat bij ons nu heel goed.Je leert enorm veel op 1 dag.
Linda S.
Linda S.
Heb de cursus beperkt & algemeen gevolgd in Antwerpen (Desguinlei). Goed gegeven theorie door ervaren mensen, boeiende en excellente voorbereiding op de examens. Tempo was zeker niet te snel, zelfs niet voor mij als beginneling. De praktijkopleiding & examen was ook top ! De RIB die gebruikt werd voor het praktisch examen is daar ideaal voor en tegelijk een heel toffe ervaring ! Aanrader !!
Erwin M.
Erwin M.
Goede cursus, aangename docent/instructeur. Aanrader
Geoffrey P.
Geoffrey P.
Opleiding gehad praktijk motorboot <7m inViersel met topinstructeur Van Wontergem Rudy.Alles perfect en begrijpbaar uitgelegd. Grote aanrader !
Daniel L.
Daniel L.
De theorielessen waren echt top. Mooie opbouw en goed uitgelegd. Er was voldoende tijd voorzien om oefeningen te maken. De online proefexamens waren ook een grote hulp.
kris V.
kris V.
In mei hebben wij met 4 personen de vaarcursus voor grotere motorboten gedaan (met de Big Escape). Omdat we met 4 gezinsleden waren, was onze schipper Joeri zo vriendelijk om het programma van die dag helemaal af te stemmen op onze behoefte. Dat heeft hij uitstekend gedaan en we kijken terug op een zeer leerzame, maar ook zeer aangename dag met Joeri. We hebben veel geleerd wat we in de praktijk kunnen toepassen.
alexander S.
alexander S.
Interessante lessen, duidelijk uitgelegd door de mentor, zeker de moeite waard om te volgen als je overweegt om aan het vaarbewijs te beginnen.
Eleni Van Z.
Eleni Van Z.
Duidelijke lessen, goed uitgelegd. Zeker als beginner ben je al snel mee 🙂
Smahane H.
Smahane H.
Veel tips!
Anouk De G.
Anouk De G.
Duidelijke 1 op 1 communicatie tijdens live sessies en zeer goede uitleg tijdens praktijkles. Mentor neemt uitgebreid de tijd om elke student elke oefening voldoende te laten oefenen.
SL
SL
De onlinecursus algemeen vaarbrevet was heel duidelijk en makkelijk te volgen door de video's. Door het boek, en de mogelijkheid om de video's te herbekijken wanneer ik wou, was ik goed voorbereid op het theoretisch examen.De praktijkopleiding was een heel leuke en leerzame ervaring. De kleine groep zorgt ervoor dat je voldoende persoonlijk begeleid wordt en echt voeling kan krijgen met het schip en de ligging in het water. Er wordt veel aandacht besteed aan de verschillende fouten/problemen die kunnen voorkomen en dit op te lossen. Een speciale dank naar Walter De Maesschalck, (en zijn vrouw) voor de ontzettend leerrijke dag, de vele extra info en de hartelijke ontvangst. Duidelijk een man die dit met zijn hart doet.
Albert jr B.
Albert jr B.
Zeer degelijke opleiding praktijk. Echt top!
Maarten M
Maarten M
Top Service en goed uitleg !
Nicolas S.
Nicolas S.
Uitstekend lessenpakket voor beperkt en algemeen stuurbrevet. Ook de trainer Rudy was telkens vol geduld en enthousiasme van de partij.
jef van D.
jef van D.
Ik heb de driedaagse cursus gevolgd via De Vaarschool en kan dit zeker aanbevelen. De facilitator, Rudy, was geweldig! Hij was niet alleen sympathiek en goedlachs maar herhaalde alles tot iedereen (40 pers) mee was. Heb hem na de cursus nog gezien en gesproken, hij was écht begaan. Resultaat, geslaagd voor beperkt en algemeen! 🙏 Rudy! Minder puntje was de lunch tijdens de cursus, moet beter georganiseerd worden.
Geoffrey R.
Geoffrey R.
Zowel de theorie als de praktijk werd boeiend gegeven door gepassioneerde mensen.
Rudy L.
Rudy L.
Heel erg tevreden!Enorm goed georganiseerd, zeer snel antwoord bij vragen, goede lesgevers en goed voorbereid op examen!Topervaring!!
Saskia P.
Saskia P.
in en paar woorden ...gewoon top
Luc C.
Luc C.
Course was given professionally and explanations made calculations easy. Also practical training and examination was very interesting and instructive. Thank you all from the vaarschool for your dedications.
Bruno De J.
Bruno De J.
Zeer ervaren lesgever, goede sfeer en les materiaal.en direct geslaagd voor examen vaarbewijs
Werner L.
Werner L.
Vriendelijk, snel, professioneel... ik kan geen enkele neg. bemerking maken !
Jackie B.
Jackie B.
Toffe lessen, gegeven door deskundige lesgevers in een veilige omkadering. Ik heb bij de vaarschool zowel de praktijkopleiding motorcruiser en sportieve motorboot (met een RIB) gevolgd en dat is toch wel de moeite! Je krijgt voldoende theorie mee, maar de focus ligt natuurlijk op het "al doende leren". Fijn dat ze zoveel tips geven, ook geschikt als je helemaal geen ervaring hebt.
Tim S.
Tim S.
Duidelijke lessen, goede voorbereiding voor het examen
L V
L V
Zeer goed georganiseerde cursussen. In een nette goed voorziene omgeving. Doelgericht en praktijkgerichte lesgeving.
Tommy de B.
Tommy de B.
Topschool. Vriendelijk, duidelijk, volledig, bevattelijk, ...wat wil je nog meer?
Patrick-Dany S.
Patrick-Dany S.
Top vaarschool !
Patrick S.
Patrick S.
Ik heb nooit begrepen waarom je , als je een dure Porsche of Ferrari koopt , je naar de RiJschool moet om er mee te rijden... Koop je een 3x duurdere boot ; dàn hoef of moet je niét naar de VAARschool om er mee te VAREN..... ? Het ZOU een verplichting moéten zijn. Veel skippers zouden véél minder domme dingen doen.
Daniel D.
Daniel D.
Leuk initiatief leren varen nooit verveelt heb het 45 jaar gedaan.
Johnn De H.
Johnn De H.
Super begeleiding, aanbod online opleiding theorie goed uitgewerkt en duidelijk gebracht, enthousiast lesgever en altijd vriendelijk. Zeker een aanrader!
Evy S.
Evy S.
Bij de vaarschool staat men steeds klaar met tips en tricks geen vraag is hen teveel. Erg professionele begeleiding.
Ronny Van den B.
Ronny Van den B.
Al 15 jaar trotse lesgever bij vaarschool. We geven altijd 100% voor al de cursisten hun persoonlijke belangen na te komen. Van stuurbrevet tot begeleiding tot RYA Yachtmaster tot in de puntjes.
Alain M.
Alain M.
uitstekende ervaring. Een eerste kennismaking in het zelf besturen van een boot. Prima opleiding.
Wilfried De R.
Wilfried De R.
Super goeie ervaring, ik kan vaarschool.be aan iedereen aanraden!
Eddy Van N.
Eddy Van N.
de beste school in verband met opleiding.alles goed uitgelegt en duidelijk ,voor mij top en zeker een dikke sappo aan de vaarschool en al zijn medewerkers groetjes de mulder ronny
Ronny de M.
Ronny de M.
Super goede school, zeker de privé opleidingen op eigen jacht zijn aan te bevelen.
Jerommeke
Jerommeke
Ik heb volgende cursussen gevold bij vaarschool.be : algemeen stuurbrevet, VHF, SRC. Alle cursussen worden goed en op een praktische manier gegeven. Na de cursussen de examens telkens met succes afgelegd.
bart C.
bart C.
Cursus top en Qua opvolging ook top
Guy D.
Guy D.
super ervaring en een perfectie opleiding
de pauw A.
de pauw A.
Cursus Algemeen Stuurbrevet gevolgd bij Vaarschool in Herentals in 2014 en dank zei de professionele wijze waarop de cursus werd gegeven geslaagd van de eerste maal voor het examen van Algemeen Stuurbrevet. Ik raad iedereen aan om de cursus van Vaarschool.be te volgen. Succes verzekerd.Guy De Cokele, Schilde.
Guy De C.
Guy De C.
Vriendelijk correct volledig Ik ben een tevreden gebruiker
Frank L.
Frank L.
Degelijke opleiding door enthousiaste lesgevers.Ideaal om je klaar te stomen voor het examen.
Lieven Van M.
Lieven Van M.
Ik heb positieve ervaringen gehad met jullie. De lessen en lokatie (Diegem, 2017) waren zeer goed georganiseerd.
Peter B.
Peter B.
een paar jaar geleden heb ik mijn vaarbrevet , day skipper en competent crew behaald bij de vaarschool. Alles is zeer vlot gegaan.Vriendelijke en bekwame lesgevers en als het even wat moeilijker word in de lessen dan helpen ze je tot je het begrijpt.kortom ik was zeer tevreden.
kris S.
kris S.
Door hen heb ik mijn vaarbewijs (beperkt) makkelijk kunnen halen. Het praktisch examen was zeer leerrijk en met deskundigheid uitgelegd door de examinator , waarvoor dank.
Jan V.
Jan V.
Heel vriendelijke mensen die je met raad en daad bijstaan om een zo goed mogelijk resultaat te boeken tijdens het examen. De leerstof wordt op een professionele en heel duidelijke manier gebracht. Voor mij was het in elk geval een succes. Met dank.
MultiDan1961
MultiDan1961
Perfect cursus, goed uitgelegd.
Didier L.
Didier L.
Zeer positief, begeleiding voor alles inclusief administratie voor ICC.Het totaal pakket was super
Marc C.
Marc C.
Dankzij het uitstekende lessenprogramma van de vaarschool heb mijn RYA certificaten tot en met Yachtman Offshore behaald. Uitstekende lesgevers en uitstekende organisatie.
Louis V.
Louis V.
Al vele jaren vaarplezier na de opleiding door overenthousiaste medewerkers!
johan.laeremans
johan.laeremans
de cursussen die ik er gevolgd heb waren top.
Fons W.
Fons W.
Zeer tevreden over de lessen, een aanrader.
Jan A.
Jan A.
Zeer professioneel. Veel geleerd op korte tijd. Aanrader
Hendrik de B.
Hendrik de B.
Zeker een aanrader!
Willy De G.
Willy De G.
Goede omkadering, prima opleiding, fijne dynamiek.Je komt echter alleen in contact met de lesgever in een leslokaal in een hotel, de organisatie achter de Vaarschool is niet zichtbaar, waardoor verdere contacten verwateren.
Christophe V.
Christophe V.
Quick handling, quick reaction on communication!
Yvo C.
Yvo C.
De Vaarschool heeft mij doorheen Corona door de opleiding geloodst. Tal van obstakels, uitgestelde examens, geen mogelijkheid om live de lessen te gaan volgen… maakte het een wel erg lang traject maar er waren de videolessen en live- chats en zeer bereidwillige medewerkers die mee zochten naar oplossingen! Mijn account is kosteloos verlengd Door de moeilijke omstandigheden… Ik ben nu de trotse bezitter van een VAARBEWIJS! Rita Neefs
Rita N.
Rita N.
Heel goede ondersteuning, goed georganiseerde cursus, op een leuke en goed verstaanbare manier gebracht, goede begeleiding ook tijdens de verschillende administratieve beslommeringen.
Praktisch examen ook daar goede uitleg vooraf, wat er juist van U verwacht werd🚤👍
Guido van D.
Guido van D.
Ik heb de lessen op dinsdagavond gevolgd. Na een zware werkdag is het niet altijd evident om je concentratie erbij te houden, gelukkig was de lesgever ervaren en had hij vele leuke ervaringen welke hij kon toelichten aan de leerstof. Het theoretisch examen was niet simpel, doch door mij enkele dagen te focussen met de anekdotes van de lesgever in het achterhoofd was ik van de eerste keer geslaagd. Het praktisch examen was een leuke dag, jammer dat we met 6 cursisten aan boord waren, daardoor hebben we iets minder zelf kunnen oefenen, maar het leren varen doe je door veel te doen. Dus geef mij maar vele zonnige dagen…
Broem B.
Broem B.
Ik haalde mijn Beperkt en Algemeen Stuurbrevet alsook mijn VHF en SCR marifoonbrevet met de Vaarschool. Dat ging heel vlot, online oefenen op hun site helpt enorm Uitstekende opleiding, leerrijke praktijkmomenten. Uiterst vriendelijke en professionele ontvangst van secretaresse tot directeur !
Jan C.
Jan C.
Professionaliteit, van cursus tot administratie wordt alles perfect geregeld.
Cedric H.
Cedric H.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De theoriecursussen Beperkt en Algemeen Stuurbrevet via Zoom waren zeer overzichtelijk, de leerstof werd duidelijk en gestructureerd uitgelegd. Een enorm grote meerwaarde voor het instuderen van de leerstof voor de theorie-examens is de examensimulator in de Online Academy! Ook de praktijkopleiding Motor was absoluut een fijne ervaring met goede uitleg en een ervaren instructeur die iedereen ruim voldoende tijd gaf om alle oefeningen uit te voeren.

Bij problemen op de Online Academy zeer snel geholpen; het probleem was een dag later reeds opgelost. Kortom, deze opleiding was absoluut een zeer fijne ervaring! 👍
Ines D.
Ines D.
Vriendelijk, behulpzaam ingeschreven 1 april algemeen vaarbewijs in brievenbus op 17 juni. Lessen worden gegeven door ervaren persoon goede uitleg en begeleiding.
Ik geef de vaarschool een dikke 10 op 10.
Doe zo verder.
Sonja F.
Sonja F.
Bedankt Vaarschool. Geslaagd voor beperkt en algemeen stuurbrevet. Extra dank aan onze lesgever Kurt voor de vele info en tips op de praktijk lessen! Top team!!! Een echte aanrader!
Sharon P.
Sharon P.
Een heel goede begeleiding tijdens de cursus. De lesgever staat altijd voor je klaar indien je vragen hebt. Ik kan de vaarschool aan iedereen aanbevelen. Van mij krijgen ze 5 sterren met een plus.
Pascale De M.
Pascale De M.
Dankzij de goede begeleiding bij de praktijklessen en de cursus , ben ik geslaagd voor het beperkt stuurbrevet.
Hartelijk bedankt voor het ganse team
Mvg Kurt
Kurt De F.
Kurt De F.
Dankzij vaarschool van de eerste keer geslaagd op mijn examen voor mijn vaarbewijs.lesgever was heel goed en daarna de online cursus gedaan waar alles zeer duidelijk uitgelegd word en als laatste de online vragen geoefend.daarna geen enkel probleem meer om te slagen.had examen op amper 10 min afgewerkt.top 👍
Stef F.
Stef F.
Heel duidelijke uitleg gekregen in de les voor ons algemeen vaarbewijs.
Ook heel geduldige aanpak. Dit heeft ertoe aangezet dat wij geslaagd zijn voor ons examen.
Dank je wel !!!!
Rebecca S.
Rebecca S.
Deze mensen begeleiden je op een vriendelijke en correcte manier! Een echte aanrader! TOP!
Dankjewel! Dirk
Dirk L.
Dirk L.
De online cursus is geweldig. Vooral de video's op het einde van ieder hoofdstuk waar Danny alles uitlegt, maakt de theorie veel duidelijker. Boekenpakket "Silver" en de online examensimulator zijn ook een aanrader. Als ik een mail stuurde met bepaalde vragen kreeg ik direct een antwoord, zelfs op een zondag. Gewoon top!
Thierry G.
Thierry G.
Cursus beperkt en algemeen stuurbrevet via zoom was echt perfect. Uitleg van de bovenste plank. Top mannen. Heb nu goesting gekregen om verder te gaan 👍🏻👏🏻
Alain E.
Alain E.
Mooie online modules, heel leerrijk, overzichtelijk... Een absolute meerwaarde bij het instuderen van de leerstof.
Flip O.
Flip O.
Ikzelf had de online cursus aangevuld met het handboek, de vraagbaak en de online examensimulator. Dit overgoten met de aangename zoomsessies waarin je rechtstreeks je vragen kwijt kan, is een absolute aanrader, uiteraard aangevuld met een gezonde dosis zelfmotivatie om ervoor te gaan. Het resultaat was deze week geslaagd voor het beperkt en algemeen stuurbrevet. Een dikke merci aan het vaarschool team.👍👌👏
Robert De B.
Robert De B.
Duidelijke online lessen!
Nick V.
Nick V.
absolute aanrader! Meer dan bekwame lesgevers, duidelijke leerstof en steeds een zeer vlotte communicatie. Bedankt vaarschool.be!
James V.
James V.
Alles perfect, zeer goed uitgelegd!
Een absolute aanrader voor het behalen van je vaarbewijs!!!
Didier S.
Didier S.
Alles perfect, goede lessen
Alles goed geregeld
Beide examens geslaagd
Aanrader als je een vaarbewijs wil halen!
Randy D.
Randy D.
een professionele begeleiding en ervaring voor mij.
je wordt tot in de puntjes begeleid.
niks is teveel....als je belt voor meer uitleg, word alles duidelijk uitgelegd. mensen zijn er supervriendelijk.
ook de lesgevers, aangename mensen die hun vak door en door kennen.
mijn advies: de vaarschool is een aanrader
doe zo verder !!!!
Rudy D.
Rudy D.
de lessen worden op een duidelijke en begrijpelijke manier gegeven.
Er zal pas les gegeven worden over een volgend hoofdstuk wanneer iedereen het vorige goed verstaan heeft.
👍👍👍 voor de lesgever !
Luc De W.
Luc De W.
Geweldige lesgevers! Duidelijk en leerzaam
A-Lan W.
A-Lan W.
Mijn kleinzoon gebruikte het handboek van Vaarschool.be en maakte online oefeningen. Dit was de perfecte voorbereiding op het examen voor beperkt en algemeen stuurbrevet. Een aanrader!
Christiane de S.
Christiane de S.
zeer positieve ervaring, door de scholing zijn wij zelf veel rustiger geworden op de boot en minder stress is meer vaarplezier! Een echte aanrader voor zowel de theorie als de praktijk.
Stephan B.
Stephan B.
Top team met fantastische service.
Stefan V.
Stefan V.
Vlotte begeleiding en handig online platform
Gerd C.
Gerd C.
Zeer goeie coach / training / opvolging... een aanrader voor wie de eerste stappen (plons) op het water wil wagen 🙂
Vincent C.
Vincent C.
Goede communicatie en een goede website
Dirk P.
Dirk P.
zeer professionele opleiding gehad en top coaches.
Bart B.
Bart B.
goede en overzichtelijke cursus stuurbrevet
Intussen geslaagd - bedankt!
Jorgen De B.
Jorgen De B.
Fijne ervaring met deze organisatie.
Volgen Uw dossier zelf strik en nauwkeurig op dat een grote voldoening geeft bij het behalen van je vaarbewijs.
Bedankt Vaarschool ❗️👉🙂
Johan Van Der P.
Johan Van Der P.
Top organisatie ! Deze week geslaagd in de examens, prima praktijk- en theorieopleiding, alles prima georganiseerd. Een aanrader !
Filip De S.
Filip De S.
Prima theorielessen in eigen stad. Zeker kon dit ook met zelfstudie maar de lesgever José maakte het dermate interessant dat mijn aandacht nooit weg was.
Resultaat : van de eerste keer geslaagd voor beide theorie examens van beperkt en algemeen stuurbrevet.
Afgelopen zondag een leerrijke praktijkcursus motoryacht gaan volgen in Deinze bij lesgever Joeri.
Kortom, meer moet dat niet zijn, alles perfect naar wens en het smaakt naar meer 👍
Bart B.
Bart B.
Prima lessen, zowel theorie als praktijk
Olivier B.
Olivier B.
Prima organisatie en uitstekende begeleiding naar het algemeen stuurbrevet. Geslaagd dankzij de lessen van de vaarschool. Ook de praktijkles is de moeite waard!
Ignace Van H.
Ignace Van H.
Zonet geslaagd bij de eerste poging voor het beperkt en algemeen stuurbrevet. Ik heb het gedaan via zelfstudie met jullie boek en examensimulator. Bedankt voor het goede boek en de snelle reacties via email indien ik vragen had. Ik beveel jullie sterk aan en schrijf me weldra in voor de praktijkcursus.
Samuel A.
Samuel A.
Mijn man en ik waren meteen geslaagd voor de theorie. Super bedankt Nick (praktijk) en Erwin (theorie)!
Dagmar H.
Dagmar H.
Snel antwoord bij vragen of advies. Correcte afhandeling en opvolging van papierwerk noodzakelijk voor het behalen van stuurbrevet.leergids bevat eveneens de noodzakelijke informatie voor het examen Kortom, van mij geen opmerkingen. Aanrader wie een organisatie zoekt voor het behalen van een stuurbrevet.
Frederik Van A.
Frederik Van A.
Snel, duidelijk en efficient voor zowel theorie als praktijk voor het vaarbrevet. Ook de duidelijkheid waar je dossier is in elke stap van het process is een absoluut pluspunt. Kortom kwaliteit alom !
Frank G.
Frank G.
Zeer professioneel en ervaren instructeurs!
Luc K.
Luc K.
Uitstekende lessen gegeven door ervaren lesgevers, zowel praktisch als theoretisch.
Patrick De M.
Patrick De M.
Eind oktober drie interessante en eigenlijk wel leuke lesdagen gehad. Vandaag examen en direct geslaagd. Wat kun je nog meer wensen 😉
Frederic L.
Frederic L.
Vlotte communicatie, duidelijk lesmateriaal en cursus, Zeer bekwame leraars voor theorie als praktijk. Van de eerste keer geslaagd voor beperkt en algemeen. Nu nog een boot vinden :p
Jimmy C.
Jimmy C.
Aanpak en super lesgever.
Werner L.
Werner L.
Uitstekende begeleiding, snelle communicatie en enorm fijne mensen!
Femke D.
Femke D.
Met het goede theorie handboek en de mogelijkheid om proefexamens te doen gedurende een bepaalde tijd via de vaarschool website, kon ik me perfect voorbereiden en ben ik van de eerst keer geslaagd voor het examen. Dat in combinatie met de leuke en duidelijke praktijkles voel ik me goed voorbereid voor het ruime sop. 🙂
Wannes V.
Wannes V.
Snelle en vlotte communicatie. Aanrader!
Simon V.
Simon V.
Geslaagd dankzij Vaarschool ! Afgelopen weekend een dag praktijk motorboot gedaan... wat een heerlijke dag. Danny is gepassioneerd, geduldig, rustig en een heel sypathieke man. Een echte aanrader. Wie nog twijfelt; er gewoon aan beginnen !
Marleen A.
Marleen A.
Zeer bekwame en gepassioneerde lesgevers ( zowel theorie als praktijk), prima cursusmateriaal, aangename leslocaties, en uitmuntende begeleiding en service ( ook secretariaat). Een echte aanrader voor wie het stuurbrevet wil behalen!
Jos B.
Jos B.
Ik ben van het begin tot het einde ongelooflijk goed begeleid.Door zeer vriendelijke en Hulpzame mensen echt TOP.Bedankt vaarschool Team
Peter B.
Peter B.
Super team zijn jullie.
Zeer snelle reactie en antwoord op al de mogelijke vragen, was iedereen maar zo 🙊
Ik ben een zeer tevreden man die nu vol ongeduld wacht tot zijn vaarbewijs in de bus steekt 🛥⚓️👍
Coosemans B.
Coosemans B.
Veel geleerd van het 'vaarschool'-team. Ik dacht vooraf dat ik veel nautische kennis had, maar Erwin en co hebben me duidelijk gemaakt dat ik nog veel niet wist. Bedankt voor de opleiding theorie en praktijk voor het 'Algemeen Stuurbrevet'. Dankzij jullie ben ik vlotjes geslaagd. Top.
Peter De G.
Peter De G.
Dankij de lessen die top gebracht worden, goed door de leerstof geraakt! Gevolg: dik geslaagd voor Beperkt en Algemeen stuurbrevet. Met dank aan onze trainer José
Chrissie van der S.
Chrissie van der S.
Een aanrader. Ik volgde bij de vaarschool de theorie beperkt en algemeen stuurbrevet. De lessen worden gegeven door gepassioneerde mensen die graag hun kennis doorgeven. Praktijkles met Alain was een top-ervaring. Een pluim ook voor de mensen van de administratie. Bedankt Kevin voor de lessen en Vera voor je geduldige hulp met de papierwinkel.
Dirk B.
Dirk B.
Dankzij de lessen heb ik toch min of meer het moeilijkste hoofdstuk van het algemeen stuurbrevet onder de knie gekregen nu nog in de praktijk wat meer oefenen en dat komt dik in orde ondertussen ben ik geslaagd voor het examen en wacht ik geduldig op mijn vaarbewijs 🙂

Daarom wil ik de Lesgever Luc Leys bedanken en Véra Garain van het Secretariaat om alles administratief te regelen.

Ik zal zeker de vaarschool adviseren bij de geïnteresseerde vrienden

Groetjes Miguel
VH M.
VH M.
Uitstekende organisatie die alles correct en snel verwerkt!
Nik Van B.
Nik Van B.
Vlotte lessen, goede organisatie, perfecte communicatie en snelle antwoorden op vragen. Goede begeleiding naar het examen. Zeer positieve ervaring!
Victor V.
Victor V.
Aanbevelenswaard! Dat zegt alles. De mensen achter de administratie leveren schitterend werk en zorgen ervoor dat je dossier op een professionele wijze afgehandeld wordt. Zowel de praktijkopleiding als de theorie verliepen erg vlot en aangenaam en vooral met een hoge kennis van zaken.
Edy De D.
Edy De D.
Vandaag examens "Beperkt stuurbrevet" & "Aanvulling Algemeen stuurbrevet" gaan afleggen in Oostende. Na veeeele uren "blokken" & "oefeningen maken" toch wel een mooi resultaat behaald. BS 90% & AS 80%. Bedankt "vaarschool.be" voor alle inzet ! En speciale dank aan Pascale & José, voor de fantastische opleidingen, soms ging het iets te snel hé José, maar karakter & zelfstudie maken dat het goed komt !
Stefaan D.
Stefaan D.
Heel goede ondersteuning van begin tot einde!
Ides L.
Ides L.
Dankjewel voor de geweldige opleiding alles was tot in de puntjes verzorgd bedankt aan het hele team en een welgemeende dankjewel voor de Luc die me goed voorbereid naar het examen loodste.
Bert L.
Bert L.
Geslaagd voor het examen beperkt en algemeen vaarbewijs na de goede opleiding van vaarschool.be
Bedankt !
Matthias V.
Matthias V.
Zeer goede organisatie. Doelgericht op didactisch gebied, zowel theoretisch als praktisch. De leergids is echt to the point zonder overbodige ballast en samen met " Leidraad voor het stuurbrevet " zonder meer de beste in zijn soort.
Prachtig eenvoudig op administratief en ict-gebied.
Zonder enige twijfel een aanrader.
Met oprechte dank.
Patrick
Patrick P.
Patrick P.
met succes het stuurbrevet gehaald dankzij de goeie begeleiding van de vaarschool. thnx 🙂
Alain Suzy Perdieus V.
Alain Suzy Perdieus V.
Een zeer goede ervaring !!! Topbegeleiding en alles tot in de puntjes in orde! Nooit gedacht dat ik van de eerste keer ging slagen voor het grote exaam maar door jullie topteam en geweldige lesgevers, handige cursus en online cursus! Dankjewel voor alle steun en motivatie! X
Kirsten D.
Kirsten D.
In het begin had ik wat schrik voor de leerstof maar na het volgen van de lessen die op een zeer professionele maar begrijpende manier gegeven worden en met de nodige humor kwam alles op zijn pootjes terecht. Bedankt Erwin.
Daniel de L.
Daniel de L.
Ik heb via de vaarschool mijn vaarbewijs gehaald en dat allemaal zeer vlot verlopen . Zowel de theorielessen als de praktijkles . Zeker een aanrader .
Mark V.
Mark V.
De vaarschool is de plaats om een goede vaaropleiding te volgen. Je word gevolgd van A tot Z en de papiermolen is steeds in orde. Tevens is het praktische gedeelte een leerrijke ervaring. Dit alles steeds gegeven door gemotiveerde kenners van het vak. Een aanrader!
Bart C.
Bart C.
Perfecte begeleiding en opvolging.
Zeker een aanrader!
Patrick N.
Patrick N.
Perfect georganiseerd. Goeie théorie en ben dus sinds gisteren geslaagd voor Beperkt en algemeen stuurbrevet.
Perfect praktijk ook.
In kort een aanrader
Didier L.
Didier L.
Super opleiding bij Vaarschool, in 1 maand mijn brevet
Michael S.
Michael S.
Zeer goede begeleiding en infi verkregen een aanrader om met vaarschool in zee te gaan
Den D.
Den D.
Vandaag geslaagd voor beperkt en algemeen stuurbrevet :-). Ook de 6 uur praktijk is reeds achter de rug.

Thx @Erwin voor de goeie theorie- en praktijklessen
Jurgen L.
Jurgen L.
Cursus RYA Day Skipper gevolgd in een zeer aangename en relaxte atmosfeer. Toffe groep deelnemers ook. Rustige en bekwame lesgever, een hoop extra cursusnota's naast het eerder summiere RYA handboek, zeer goede uitleg bij de praktische oefeningen. Zeer tevreden en dus : Aanrader!
Koen De G.
Koen De G.
Vandaag examen afgelegd voor beperkt en algemeen stuurbrevet en 2x geslaagd. Duidelijke gestructureerde opleiding !
Geert P.
Geert P.
js_loader