FAQ – veelgestelde vragen

Hoe start ik met varen?

Vragen over de Online Academy

Je e-mail is je unieke toegang tot de Vaarschool Online Academy. Om misbruik te voorkomen (delen van accountgegevens) is het aantal keer dat je kan inloggen beperkt tot één keer.

Dat betekent dus dat als je van browser wisselt, of van PC of tablet, je dus opnieuw moet aanloggen. Dit is dus normaal gedrag van de applicatie.

Wil je dit vermijden? Gebruik dan zoveel mogelijk dezelfde PC met dezelfde browser.

De oplossing is simpel: Sluit de browser volledig af. In geval van twijfel, start je PC terug op. Daarna log je terug aan, en je opleiding of examensimulatie zou gewoon moeten werken.

Indien het onverhoopt toch niet moest lukken, dan kan je ons zeker contacteren, en dan proberen we dat zo snel als mogelijk op te lossen.

Vragen over de Overheid

Er is een beperkte lijst van buitenlandse brevetten die kan worden omgezet naar een Belgisch Stuurbrevet. Op basis van deze brevetten in de lijst opgenomen kan dus een Belgisch ICC worden aangevraagd (indien u resident bent in België).

De lijst vind je hier: https://mobilit.belgium.be/sites/default/files/downloads/pleziervaart_buitenlandse_certificaten_nl.pdf

Een marifoon is verplicht voor schepen vanaf 7m.

Momenteel zijn de openingsuren van de examencentra als volgt:

 

Berchem : dinsdag en donderdag (9u – 12u en 13u – 16u)

Oostende : dinsdag en woensdag (tijdelijk op donderdag) (9u30 – 12u30 en 13u30 – 15u30)

Brussel : donderdag (9u – 12u en 13u – 16u)

Namen : maandag (10u – 12u en 13u – 15u)

 

FOD Mobiliteit & Vervoer

FOD Mobiliteit en Vervoer | Pleziervaart | DG Scheepvaart | Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel, tel. 02 277 35 36

Website : http://www.mobilit.belgium.be/nl/scheepvaart/pleziervaart/

Vragen over het examen Belgisch Stuurbrevet

Documenten toevoegen aan je examendossier is heel eenvoudig.

 1. Log aan op : Mijn Vaarschool
 2. Ga naar Examendossier
 3. Klik op : Documenten toevoegen (voor het dossier in kwestie)
 4. Laad de documenten op

BELANGRIJK

 • Ieder document moet afzonderlijk worden opgeladen, dus geen combinaties maken van de verschillende attesten aub.
 • Ieder document heeft een maximale grootte van 1MB en is verplicht een PDF-document (dus geen foto)

We verwachten van jou deze documenten

 1. Doktersattest. Let op: het medisch attest is slechts 3 maanden geldig. Je kan dit dus best pas op het einde van het administratieve proces aan ons bezorgen.
 2. Kopie identiteitskaart (recto verso)
 3. Het slaagattest van je praktisch examen (praktijkcertificaat)
 4. Slaagattesten (van het theoretisch examen bij de FOD : beperkt en/of aanvullend algemeen stuurbrevet) -> afhankelijk van welk soort examendossier je hebt aangemaakt.

Het examendossier is de plek waar alle elementen die nodig zijn voor je Stuurbrevet worden verzameld. Zo’n dossier wordt beheerd door een zogenaamde representatieve organisatie. Het is verplicht om zo’n dossier aan te maken. Je kan dit dus niet zelf regelen.

Vaarschool.be is door de FOD Mobiliteit en Vervoer erkend als representatieve organisatie. De betaling (50 Euro) voor het beheer van het examendossier doe je aan de representatieve organisatie (Vaarschool.be). Aanmaken van zo’n dossier is eenvoudig via onze online inschrijfpagina.

Het theoretisch examen wordt afgenomen door de FOD Mobiliteit en Vervoer en ieder examendeel dient bij hen te worden gereserveerd en ook aan hen betaald (40 Euro per examendeel).

Zie ook:

Het doktersattest dat je moet laten invullen door je huisarts is beschikbaar via deze link. Let op: het medisch attest is slechts 3 maanden geldig. Je kan dit dus best pas op het einde van het administratieve proces aan ons bezorgen.

Je dient dit gewoon af te printen, mee te nemen naar je doktersbezoek, door de arts te laten invullen en dan terug in te scannen in PDF-formaat en vervolgens aan je examendossier te koppelen.

Een eigen verklaring van de huisarts waarin hij bevestigd dat je geschikt bent om met een pleziervaartuig te varen is ook toegelaten, maar dit document heeft de voorkeur.

Moest je onverhoopt toch niet slagen in een deel van het examen Belgisch Stuurbrevet … geen paniek.

Je kan een nieuwe afspraak maken bij de FOD met de link die je van ons gekregen hebt voor je eerste examen.

Een herkansing is spijtig genoeg niet meer gratis en kost 40 Euro per examendeel, dus:

 • Dien je enkel herexamen te doen voor het gedeelte Beperkt Stuurbrevet of voor het gedeelte Aanvullend Algemeen Stuurbrevet dan betaal je 40 Euro per gedeelte.
 • Indien je zowel het gedeelte Beperkt Stuurbrevet als het gedeelte Aanvullend Algemeen Stuurbrevet dient te herdoen, dan betaal je 80 Euro voor beide delen.

De minimum leeftijd voor het bekomen van een Belgisch Stuurbrevet is sinds juli 2019 verlaagd naar 16 jaar. Voorheen was dit 18 jaar. Onze school accepteert leerlingen van 15 jaar.

De start van de procedure is onze online inschrijfpagina waar je een examendossier kan aanmaken.

Je kan pas een datum en locatie kiezen nadat je:

 1. 50 euro inschrijfrecht hebt betaald voor het beheer van je examendossier (dit kan je doen met bancontact, credit card of overschrijving tijdens het aanmaken van je dossier)
 2. Een kopie van je identiteitskaart (beide zijden) hebt doorgestuurd

Na die stappen krijg je een link naar het examensysteem van de overheid waarbij je een examenplaats (Oostende, Brussel, Berchem) en een examendatum kan kiezen. Niet eerder.

 • Berchem: alleen op donderdag (9u – 12u en 13u – 16u)
 • Oostende: alleen op woensdag (9u – 12u en 13u30 – 15u30)
 • Brussel: donderdagnamiddag (13u – 16u)

Opmerking:

Per examendeel betaal je ook nog eens 40 Euro examenretributie aan de FOD Mobiliteit en Vervoer. Dit geldt tevens voor eventuele herkansingen.

Wel… als je het stuurbrevet via ons doet (volledige cyclus in groepsopleiding), dan kom je ongeveer aan het volgende:

 • Opleiding theorie, inclusief cursusboek: vanaf 105 euro (zonder cursusboek 80 euro voor beperkt stuurbrevet)
 • Opleiding praktijk motorboot: vanaf 185 euro
 • Examen theorie stuurbrevet: Beheer dossier 50 euro + 40 Euro per examendeel

De totale kostprijs als dit via opleidingen doet is zo rond de 400 euro, maar je kan dit goedkoper maken door niet alle opleidingen te volgen. Een opleiding is immers aan te raden, maar niet verplicht.

Het ICC, voluit het International Certificate of Competence, is het internationale stuurbrevet volgens de regels van de Verenigde Naties.

Met dit certificaat kan je op een makkelijke manier varen in het buitenland. Het probleem is namelijk dat ons Belgisch Stuurbrevet qua vorm niet echt meer voldoet aan de normen qua beveiliging en uitzicht zoals die in andere landen gelden.

Je kan pas het ICC aanvragen nadat je  het Belgisch Stuurbrevet hebt bekomen.

Er moet niet weer examen gedaan worden, het volgen van een gewone administratieve procedure volstaat + de betaling van 70 Euro.

OPGELET: Een Belgisch ICC kan enkel worden afgeleverd aan personen die in België wonen of de Belgische nationaliteit hebben. Maw, iemand met een buitenlandse nationaliteit kan wel een Belgisch stuurbrevet halen, maar als hij of zij niet in België woont, kan hij of zij geen ICC bekomen.

Vraag nu simpel je ICC aan via deze pagina.

Vaarschool.be is erkend door FOD Mobiliteit & Vervoer om de administratie rond de aflevering het ICC te verzorgen (erkenningsnummer C13).

Inderdaad, dit is geen enkel probleem. Je dient in dit geval het examen wel in België af te leggen. Uw eigen nationaliteit speelt dus geen rol.

Let wel op: je moet wel je in België wonen of de Belgische nationaliteit hebben als je het ICC wil aanvragen.

Die optie bestaat niet echt. Snel je stuurbrevet tegen betaling verkrijgen is niet mogelijk. Je moet wel degelijk de te kennen materie meester te zijn aangezien de examens worden georganiseerd door de overheid via PC.

We kunnen je uiteraard wel een opleiding op maat bieden, zowel qua praktijk als qua theorie.

Op die manier kan je sneller klaargestoomd worden en kunnen we beter werken op de elementen waar je eventueel wat moeilijkheden ondervindt.

De eerste stap is een examendossier aanmaken voor het Stuurbrevet  via onze online inschrijfpagina.

Hier maak je een examendossier aan (wat de administratieve opvolging mogelijk maakt), waarmee wij uiteindelijk jou Stuurbrevet zullen aanvragen.

Zo’n examendossier is dus verplicht omdat wij in naam van de FOD Mobiliteit & Vervoer moeten waken over de inhoud (controle) en moeten zorgen voor de administratieve verwerking van je dossier.

Vaarschool.be is gemachtigd als representatieve organisatie voor het Stuurbrevet door de FOD Mobiliteit en Vervoer onder erkenningsnummer E11.

Dit betekent dat wij u volledig kunnen begeleiden tot aan het effectieve examen.

Je zal dus eerst een aantal zaken aan ons moeten bezorgen (betaling en kopie identiteitskaart) alvorens je een effectieve datum en locatie voor het effectieve theoretische examen kan kiezen .

Zie ook: https://www.vaarschool.be/ufaqs/wanneer-kan-ik-een-datum-en-locatie-kiezen-voor-mijn-examen-stuurbrevet

Vragen over onze praktijkopleidingen

Het is steeds het beste dat je een opleidingsboot kiest die het dichtste aanleunt bij het type boot waar je zelf mee zou gaan varen.

Voor je stuurbrevet zelf maakt het niet uit welk type boot je kiest. Het Belgisch Stuurbrevet is geldig op alle plezierboten die sneller kunnen dan 20km/u of die langer zijn dan 15m.

In onze opleidingen maken wij het onderscheid tussen motorboot (7m, 10m).

Uiteraard zijn er verschillen qua besturing, maar voor je brevet maakt het niet uit. Dus als je op een motorboot je praktijk volgt, mag je daarna ook varen met de andere types van schepen.

 • Tewaterlating van een boot
 • Basis veiligheid aan boord
 • Basis besturing van de boot
 • Voorwaarts / achteruit varen

 

 • Het nemen van sluizen
 • Basis knopen en hun gebruik
 • Basis besturing bij hoge snelheid
 • Man over boord – manoeuvre
 • Uitnemen van de boot
 • Praktische tips

 

Met andere woorden, na deze dag kan je veilig aanmeren, een sluis nemen en de basis manoeuvres uitvoeren. Zeker de moeite waard!

De opleiding theorie en praktijk zijn volledig onafhankelijk van elkaar. Je kan dus eerst theorie volgen en dan pas de praktijk, maar ook omgekeerd. Je kiest dus bijgevolg wat je het beste uitkomt.

Ja! Enkel wanneer alle cursisten unaniem besluiten dat de weersomstandigheden te slecht zijn om met de cursus te starten, gaat de cursus niet door.

Uiteraard kan de instructeur de cursus ook afgelasten indien de veiligheid niet kan gegarandeerd worden (bijvoorbeeld bij storm, onweer, …). Je dient dus steeds jezelf aan te bieden bij de start van de cursus. Doe je dit niet, dan heb je geen recht op terugbetaling en/of verplaatsing van de opleiding.

Nee, maar nog steeds varen teveel onervaren personen zonder eender welke vorming op het water.

De keuze voor een professionele aanpak is dan ook een keuze die je vooral vanuit een veiligheidsstandpunt dient te maken. De kostprijs van schade aan je boot of van opgelopen lichamelijk letsel bij een ongeval weegt niet op tegen de prijs van de cursus.

Onze vaarschool zorgt voor jouw begeleiding tijdens je eerste praktijkuren, net zoals dit ook gebeurt bij het leren rijden met een auto. Wij vinden het onverantwoord om zonder enige vorming het water op te trekken.

Met maximaal 5 leerlingen per boot, of 4 bij motorcruiser/motorjacht, word je op een veilige manier geïntroduceerd in de beginselen van het motorbootvaren. Na de cursus ontvang je van ons het ‘dienstboekje’, het attest van praktijkervaring.

Let wel op, begin 2021 komt er een praktijkexamen!  (https://www.vaarschool.be/wijzigingen-in-de-regelgeving-pleziervaart-bericht-vanwege-fod-mobiliteit)

Vragen over onze theorieopleidingen

Een stuurbrevet (in de volksmond ook wel vaarbewijs genoemd omdat dit brevet in Nederland zo heet) is niet meer en niet minder dan een rijbewijs voor op het water.

In België dient iedere bestuurder van een snelle boot (> 20 km/u) of een grote boot (>= 15 m) in het bezit te zijn van een stuurbrevet.

Dit geldt dus voor zowel motorboten/jetski’s als voor zeilboten.

Dus als je boot niet sneller kan dan 20 km/u, moet je in principe geen stuurbrevet hebben. Het feit dat je op je erewoord zou beloven om nooit sneller te varen dan 20 km/u telt dus niet mee.

Een Belgisch Stuurbrevet heeft een onbeperkte geldigheid. Dus eens je geslaagd bent, blijft dit ook geldig. Het is geldig overal binnen Europa, maar buiten België vraag je toch best een International Certificate of Competence (ICC) aan.

Voorbeelden:

 • Een boot van 14,9 meter lang die niet sneller kan dan 20 km/u is dus niet stuurbrevet-plichtig
 • Een jetski vaart sneller dan 20 km/u en moet dus altijd worden bestuurd door iemand met een geldig stuurbrevet

In België dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen om een stuurbrevet te verkrijgen:

 • Minimum 16 jaar zijn (theoretisch examen kan je afleggen vanaf 15 jaar)
 • In goede gezondheid (attest vanwege arts vereist)
 • Slagen voor het theoretische examen
 • Certificaat van een geslaagd praktijkexamen

We onderscheiden 2 soorten stuurbrevetten:

 • Beperkt stuurbrevet (binnenwateren)
 • Algemeen stuurbrevet (binnenwateren + open water)

Het verschil tussen beide brevetten is dat je met een beperkt stuurbrevet op alle Belgische scheepvaartwegen met uitzondering van de Beneden-Zeeschelde mag varen, en met het Algemeen stuurbrevet mag je op alle Belgische scheepvaartwegen varen zonder uitzondering.

Voor beide brevetten is er een theoretisch examen vereist.

Je gaat best niet alleen voor het beperkt stuurbrevet. Je weet vandaag immers niet of de delen van de vaarweg die je niet mag bevaren met het beperkt stuurbrevet in de toekomst geen hinderpaal voor je zullen vormen.

Met een stuurbrevet mag je alle pleziervaartuigen besturen. Dit is dus verschillend met sommige landen aan de Middelandse Zee waar er een apart brevet bestaat voor jetski en motorboot.

De opleiding theorie en praktijk zijn volledig onafhankelijk van elkaar. Je kan dus eerst theorie volgen en dan pas de praktijk, maar ook omgekeerd. Je kiest dus bijgevolg wat je het beste uitkomt.

Ja, de Nederlandse vaarbewijzen zijn gelijkgesteld aan de Belgische Stuurbrevetten.

 • Beperkt Stuurbrevet = Vaarbewijs I
 • Algemeen Stuurbrevet = Vaarbewijs II

De eerste stap is een examendossier aanmaken voor het Stuurbrevet  via onze online inschrijfpagina.

Hier maak je een examendossier aan (wat de administratieve opvolging mogelijk maakt), waarmee wij uiteindelijk jou Stuurbrevet zullen aanvragen.

Zo’n examendossier is dus verplicht omdat wij in naam van de FOD Mobiliteit & Vervoer moeten waken over de inhoud (controle) en moeten zorgen voor de administratieve verwerking van je dossier.

Vaarschool.be is gemachtigd als representatieve organisatie voor het Stuurbrevet door de FOD Mobiliteit en Vervoer onder erkenningsnummer E11.

Dit betekent dat wij u volledig kunnen begeleiden tot aan het effectieve examen.

Je zal dus eerst een aantal zaken aan ons moeten bezorgen (betaling en kopie identiteitskaart) alvorens je een effectieve datum en locatie voor het effectieve theoretische examen kan kiezen .

Zie ook: https://www.vaarschool.be/ufaqs/wanneer-kan-ik-een-datum-en-locatie-kiezen-voor-mijn-examen-stuurbrevet

Het volgen van een theoretische cursus is niet verplicht. Je kan ook gewoon studeren via ons cursusboek, de Leergids voor het Stuurbrevet .

Eventueel kan je de zelfstudie aanvullen met onze Examen- en leerstofsimulator om te oefenen over het examen.

Uiteraard heeft het volgen van een opleiding in groep een aantal voordelen:

 • Je volgt de cursus in groep in één van onze leslocaties verspreid over heel Vlaanderen
 • De cursus gaat door op vooraf afgesproken tijdstippen in functie van de examens georganiseerd door de overheid
 • Je kan direct vragen stellen en wordt door middel van oefeningen in klasverband perfect klaargestoomd voor het examen
 • Je bent geconcentreerd bezig met de leerstof
 • Je hebt persoonlijk contact met de leraar en met de andere cursisten
 • Je trekt er tijd voor uit. Dit is misschien wel het belangrijkste, want we merken dat veel studenten te laat starten met studeren. De theoriestof is niet heel moeilijk, maar je moet er toch wel de tijd voor uitrekken die nodig is!
 • Je krijgt ook GRATIS toegang tot de Examen- en leerstofsimulator.

In onze school gebruiken we het meest veelzijdige cursusboek van het moment, de ‘Leergids voor het Stuurbrevet’. Het boek heeft 128 pagina’s, full color. Deze nieuwe versie (editie 2021), met voorwoord van Staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, is ontworpen voor de beginnende watersporter.

De inzichten in deze gids zijn het resultaat van de didactische ervaring van de auteur (Danny Bisaerts, zaakvoerder vaarschool.be) en van de vele instructeurs die samen met hem dit boek vorm hebben gegeven.

De nautische begrippen worden op een eenvoudige manier voorgesteld en helder uitgelegd. Tekeningen en foto’s vullen de tekst aan waar nodig. Deze leergids is de ideale vriend in je studie voor het examen. Daarna leg je hem gewoon aan boord want het is ook een handig naslagwerk.

Vragen over Vaarschool.be

In het verleden hebben wij (www.vaarschool.be) nogal wat problemen gehad met personen die zich inschreven in onze cursussen, maar die dan uiteindelijk als de cursus startte niet kwamen opdagen.

Gezien de grote vraag naar onze opleidingen kunnen wij het ons niet meer permitteren om mensen te moeten weigeren die effectief wel de cursus gaan volgen ten opzichte van hen die zich inschrijven en niet komen opdagen.

De enige manier om dit te vermijden is om je te vragen om onmiddellijk te betalen. Na inschrijving in een cursus krijg je 10 dagen de tijd, daarna wordt je tot 2 maal toe aangemaand, en indien dit niet helpt geven wij uw plaats in de cursus terug vrij.

Een factuur wordt om diezelfde reden pas afgegeven na iedere ontvangen betaling. De factuur is dan downloadbaar in ‘Mijn-Vaarschool’, onze studentenzone.