Facebook pixel

International Certificate of Competence (ICC) aanvragen

Wat is het ICC?

Het International Certificate of Competence is een internationaal vaarbewijs dat in de meeste landen wordt erkend. Het biedt een oplossing voor mensen die in het buitenland willen varen en/of boten willen huren.

Het Belgisch Stuurbrevet wordt immers enkel uitgegeven in het Frans en Nederlands, en dat vormt in sommige landen een probleem wat betreft de validiteit van het brevet.

Als je in het buitenland vaart of gaat varen, heb je er dus alle belang bij om zo’n ICC aan te vragen. Deze procedure geldt ook voor de aanvraag van een duplicaat (door verlies, beschadiging, diefstal, …).

Je dient verplicht beide stappen (stap 1 en stap 2) uit te voeren om uiteindelijk je ICC te verkrijgen.

Stap 1 van 2 : Voer de betaling uit van je ICC

De aanvraag wordt verzonden naar de FOD op het moment dat de betaling op onze rekening verschijnt en wanneer we in het bezit zijn van alle noodzakelijke documenten. Dit wil zeggen dat de FOD Mobiliteit en Vervoer de aanvraag pas dan kan verwerken. Betaal dus liefst met credit card of bancontact als het snel moet gaan.

Betaal je toch via overschrijving? Gebruik dan zeker de gestructureerde mededeling die je krijgt.

Klik op de button hiernaast om de betaling te starten.


De kostprijs van een ICC bedraagt via Vaarschool.be 75 Euro.Stap 2 van 2 : Aanvraagprocedure via web-applicatie Fod Mobiliteit en Vervoer

De aanvraagprocedure wordt vanaf nu eenvoudiger gemaakt door een web-applicatie waarbij je zelf alle gegevens kan ingeven en alle relevante informatie kan uploaden (zoals pasfoto, kopie huidige brevetten, …)

Er is dus geen gedoe meer PDF formulieren en dergelijke. Voorval voor de aanvrager wordt het dus simpeler. Als je niet de nodige computertechnische vaardigheden hebt contacteer jouw naasten om je te helpen met jouw aanvraag.

Je kan enkel een ICC aanvragen indien je reeds fysiek in het bezit bent van een geldig vaarbevoegdheidsbewijs (zoals het Belgische stuurbrevet).

  1. Ga naar de ICC web-applicatie van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
  2. Log aan met je elektronische identiteitskaart of met je ITSME.
  3. Volg de stappen zoals voorgesteld door de web-applicatie. Een heleboel gegevens worden reeds overgenomen van je identiteitskaart zodat je veel minder kans op fouten hebt dan voorheen.

Levertijd

De levertijd bedraagt momenteel 8 weken. Dit is de tijd die de FOD Mobiliteit en Vervoer en de kaartendrukker nodig hebben om het ICC aan te maken en te verzenden. Wij kunnen deze doorlooptijd niet versnellen. Normaal gezien zal naar de toekomst toe, mede door deze nieuwe web-applicatie, de doorlooptijd wel versnellen.

Wij sturen je het ICC op met Bpost als een normale brief en gebruiken hiervoor het adres dat je ingeeft bij de betaling. Besteed dus de nodige aandacht aan de correctheid van dit adres: Huisnummer / busnummer correct ingevuld? Postcode OK?

INDIEN HET ADRES NIET VOLLEDIG (bv. busnummer) OF NIET CORRECT IS INGEVULD EN HET ICC DAARDOOR NIET CORRECT WORDT AFGELEVERD, WORDT ER VOOR EEN DUPLICAAT EEN ADMINISTRATIEVE KOST VAN 20 EURO AANGEREKEND.

Wie kan een ICC bekomen?

Je hebt alleen recht op een ICC als je:  

  • Belg bent of een officieel verblijfsadres hebt in België
  • Houder bent van één van de officiële (Belgische) vaarattesten die vermeld staan op het aanvraagformulier.
  • Een Belgisch ICC aanvragen op basis van bijvoorbeeld een Nederlands vaarbewijs is dus niet mogelijk.