Facebook pixel

Starten met varen

Bij veel beginnende watersporters leeft de vraag: Starten met varen … hoe begin ik daar nu aan? Wel er is goed nieuws. Het is namelijk makkelijker dan je denkt!

Het begint namelijk met je vaarbewijs te halen. De officiële term is het Belgisch Stuurbrevet, maar in de volksmond spreken we dus over het vaarbewijs. De termen zijn dus synoniemen van mekaar.

In België zijn er 2 versies van het Stuurbrevet, namelijk het Beperkt en het Algemeen Stuurbrevet.

  • Als je wil gaan varen op de binnenwateren (zoals rivieren en kanalen), dan heb je een Beperkt Stuurbrevet nodig.
  • Als je wil gaan varen op stromend (invloed van het getij) en/of open water (daar waar je de kust (bijna) niet meer ziet), dan opteer je voor het Algemeen Stuurbrevet.

Jouw stappenplan

Opmerking: Theorie- en praktijk zijn onafhankelijk van mekaar. Je kan dus eerst stap 2 doen en dan pas stap 1. Of omgekeerd. Aan jouw de keuze.

Stap 1 : de theorie

De eerste stap is een theoretische opleiding volgen. Dit kan klassikaal of online. Of je koopt gewoon het cursusboek.

Wij raden je aan om zeker te gaan voor het Algemeen Stuurbrevet, dat geeft namelijk naar de toekomst (op vakantie enzo) de meeste mogelijkheden voor jouw plezier. Je kiest dus best voor onze opleiding ‘Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet‘.

Na het studeren van de theorie leg een theoretisch examen af bij de FOD Mobiliteit en Vervoer. Ze hebben examenlocaties in Berchem (Antwerpen), Brussel, Oostende en Namen.

Stap 2 : de praktijk

Daarna volg een opleiding praktijk. Hierin is steeds een praktisch examen inbegrepen. Tijdens de praktijkdag passen we een systeem van permanente evaluatie toe en als je alle oefeningen naar behoren kan uitvoeren dan ben je geslaagd.

Wat kost het?

Nog een vraag ?

Kijk zeker eens naar onze pagina ‘Veel gestelde vragen (FAQs)‘. Vind je nog steeds het antwoord niet? Geen probleem: Contacteer ons!