Graag verwijzen we even naar ons ander artikel rond de Belgische brevetten die nodig zijn om te kunnen varen.
Natuurlijk leveren wij als school ook brevetten die erkend worden door de Royal Yachting Association, nog steeds de grootste organisatie voor de pleziervaart ter wereld.
De vraag die zich nu stelt is natuurlijk: wat met onze RYA-brevetten in verhouding tot de Belgische brevetten?
Wat met onze RYA-brevetten?
We onderscheiden twee RYA-brevetten die door deze problematiek worden geïmpacteerd:
- RYA DaySkipper: het brevet dat een schipper in staat stelt om ééndaagse tochten te maken (meestal in zicht van de kust).
- RYA Yachtmaster: het brevet dat toelaat om meerdaagse tochten over zee te maken en dat onder bepaalde voorwaarden toegang geeft tot een STCW-homologatie (beroepsbrevetten).
Alhoewel het een beetje raar lijkt, worden RYA-brevetten in ons land gelijkgesteld met een Algemeen Stuurbrevet. Het eigenlijke niveau van deze brevetten ligt natuurlijk hoger dan een algemeen stuurbrevet, maar die beslissing is gebaseerd op politiek getouwtrek en niet op feitelijke kennis.
Bij gewoon privaat gebruik is er dus zeker met deze brevetten geen enkel probleem, aangezien je met een algemeen stuurbrevet in een private context eigenlijk overal mag varen.
Internationaal gezien worden de RYA-brevetten nog steeds beter aanvaard dan de Belgische brevetten, alhoewel de FOD Mobiliteit en Vervoer alsook andere belangenverenigingen dit misschien anders verkondigen 🙂 En ook dus in België kan je dus perfect met je RYA-brevet varen.