Marifoon aan boord? Dan heb je verplicht een brevet nodig!

Vaarschool biedt klassikale en online opleidingen voor marifoon aan

Voor alle vaartuigen met een romplengte groter dan 7 meter, geldt een verplichting om een marifoon aan boord te hebben. Maar wist je dat je zonder brevet deze niet mag bedienen? Dit wil per definitie zeggen: als je met een boot vaart van meer dan 7 m, moet je het brevet behalen om wettelijk in orde te zijn. Hanteer je de maritieme radio zonder brevet? Dan kan je jammer genoeg beboet worden. Maar nog belangrijker dan een mogelijke boete: als je niemand kan oproepen met je radio, kan je vroeg of laat wel eens in de problemen komen wanneer je hulp nodig hebt.

De boodschap is dus: behaal het nodige certificaat. De eerste stap is het bekomen van een VHF-brevet (beperkt certificaat van radiotelefonist). Voor VHF, ook wel ‘basismarifoon’ genoemd, is de leerstof gelukkig niet zo heel moeilijk. Tijdens de klassikale opleiding van een halve dag of een avond geeft een instructeur je alle nodige theoretische kennis mee om de kunnen slagen voor het examen. De klassikale opleiding biedt de mogelijkheid om in real time vragen te stellen aan de instructeur, zodat je zeker alle leerstof goed begrijpt.

Wil je liever zelfstandig studeren? Ook dat is mogelijk. Wij kunnen je een online opleiding aanbieden en/of het cursusboek ‘Leergids Marifoon VHF’.

Examen bij het BIPT

Het examen wordt georganiseerd door het BIPT, voluit Belgisch Instituut voor postdiensten en telefonie, in onze Brusselse hoofdstad. Je wordt ondervraagd via multiple choice op de computer. Om je te kunnen inschrijven, dien je dus met de organisatie contact op te nemen. Alle informatie kan je via de website van het BIPT raadplegen:

https://www.bipt.be/consumenten/faq/hoe-kan-ik-me-laten-inschrijven-voor-een-vhf-of-src-examen.

Digitale Marifoon – SRC

De eerste stap is gezet. Echter, wanneer het je ambitie is om op open zee te gaan varen, is het aangeraden om een meer uitgebreid certificaat te behalen. Hier is het SRC-brevet van toepassing. Dat brevet heb je nodig om een marifoon met GMDSS-functionaliteiten (digitale marifoon) te bedienen. Deze marifoon onderscheidt zich van de VHF door middel van een ‘distress-knop’. Ook hier is de regel van toepassing: zonder certificaat mag je het toestel niet bedienen.

De leerstof voor SRC is iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk om onder de knie te krijgen. Om het brevet te kunnen behalen, dien je een klassikale les te volgen van één dag (9 tot 17 uur). Tijdens deze praktische opleiding werk je met reële marifoontoestellen van verschillende merken of simulatoren door het BIPT erkend. Na het volgen van de lesdag, krijg je het benodigde attest om je te kunnen inschrijven voor het examen SRC.

Wil je beide opleidingen volgen? Dan kan je meteen het boekenpakket RADIO bestellen. Zo bespaar je 10 euro op de totaalprijs!  

Test je kennis

Je kan je kennis ook testen via onze examensimulatoren voor VHF en SRC: