Theorie VHF Marifoon

De theoretische opleiding VHF marifoon is vooral bedoeld om een basis qua maritieme radiocommunicatie te geven op de binnenwateren.

Je zal zo vlotter sluizen en bruggen kunnen laten bedienen en je reis dus vlotter kunnen laten verlopen. De marifoon is natuurlijk ook een hulpmiddel in geval van pech of nood.

Deze opleiding besteed ook aan deze bijzondere situaties van het varen de nodige aandacht. Achteraf zal je in staat zijn om succesvol het examen bij het BIPT te gaan afleggen.

Doelgroep

Schippers van pleziervaartuigen die vooral op de binnenwateren varen en nog geen enkele voorkennis hebben. Deze opleiding richt zich op verbale communicatie.

Twee formules

Deze opleiding bestaat in twee verschillende formules:

  • Een klassikale formule: samen met andere studenten volg je gedurende drie uur les over deze materie. Prijs: 99€.
  • Een online formule: volg onze lesvideo’s op jouw snelheid en wanneer dat jij het wil. Prijs: 80€.

Beide formules behandelen de volledige leerstof die gekend moet zijn voor het examen (zie verder):

  • Techniek en begrippen (frequentiebanden, radio, VHF, …)
  • Marifonie en overheid (reglementeringen)
  • Radioverkeer (routine, veiligheid, spoed, nood)
  • Beginselen GMDSS/SRC

Online formule

Meer informatie over deze online formule vind je hier.

Klassikale formule

Deze opleiding wordt gegeven aan de hand van ons cursusboek, Leergids Marifoon VHF. Dit leerboek kan je gewoon meebestellen met je opleiding als je inschrijft (40€) of ter plaatse in de les aankopen.

Examen

Het BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie) organiseert wekelijks examens voor het beperkt certificaat VHF. Meestal is er een wachttijd van enkele weken. De examens worden steeds afgenomen te Brussel tijdens de werkweek.

Daarvoor stuur je een mail naar het adres examen@bipt.be met je naam, voornaam, (post)adres, telefoonnummer alsook een kopie van beide zijden van je identiteitskaart en een foto in het formaat van een pasfoto (op witte achtergrond).

De inschrijvingskosten bedragen 37,45€ en zijn niet terug betaalbaar. In geval van annulering meer dan een week voor het examen of op vertoon van een medisch attest kunnen de inschrijvingskosten voor een andere datum worden gebruikt.