Je examendossier afsluiten volgens het oude systeem? Het kan nog tot 30 juni!

Zoals jullie wel weten wordt er op 1 juli van dit jaar een praktijkexamen ingevoerd.

Voor alle examendossiers die voor het einde van de maand juni 2021 niet volledig zijn afgesloten (en dus waarvan het stuurbrevet nog niet is aangevraagd) zal het praktijkgedeelte dus vervallen. Alle oude dienstboekjes zijn dus vanaf dat moment niet meer geldig en zullen gewist worden uit het examendossier.

Al deze mensen zullen dus noodgedwongen een praktijkexamen dienen in te plannen indien zij alsnog hun stuurbrevet willen bekomen.

Dit praktijkexamen is absoluut niet moeilijk en zit bij ingebakken in onze praktijkopleidingen motorboot en motorjacht.

Een lijst van alle reeds erkende praktijktestcentra zal binnenkort verschijnen op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Alle personen waarvan het dienstboekje dreigt te vervallen door deze situatie en die hun examendossier bij Vaarschool.be hebben, zullen een persoonlijke e-mail ontvangen van ons om hen individueel op de hoogte te stellen.

Opmerking

 • Opleidingen motorboot en motorjacht gevolgd in de school in de periode tussen 1 juni en 30 juni 2021 krijgen reeds een geldig examencertificaat afgeleverd volgens het nieuwe systeem door onze erkenning als praktijktestcentrum.
 • Alle andere praktijkopleidingen geven geen aanleiding tot het afleveren van een geldig examencertificaat.

Comments

 1. Kenny Maenhaut says

  Beste mijn praktijk motorboot is afgerond alleen moet ik mijn theorie examen nog afleggen is dat nog mogelijk tot na 1juli Mvg

 2. Alien verschaeve says

  Beste
  Een lange tijd geleden volgde ik een opleiding.

  Zou ik alsnog mijn examen kunnen doen en mijn vaarrijbewijs behalen ?

  Mvg

  Alien Verschaeve

  • Squadra Marine says

   Ja hoor, dat kan. Alleen zijn er geen vrije plaatsen meer voor het examen theorie, dus je gaat sowieso jou praktijk moeten terug opnieuw doen vrees ik …

 3. Olivier Coeman says

  Beste,

  Graag wens ik mijn examendossier af te sluiten.
  Bedankt om mij het reeds beperkte stuurbrevet te bezorgen.

  Graag schrijf ik me dan nog verder in voor het uitgebreide stuurbrevet.

  Hartelijk dank voor de feedback.
  Gr. Olivier

 4. freddy oosterlinck says

  Ik vind dit een schande je krijgt de tijd niet om nog theorielessen te kunnen volgen alles behoorlijk af te werken pure afzetterij

  • Squadra Marine says

   Freddy, deze wijzigingen zijn reeds meer dan een jaar geleden aangekondigd, en er werd nog eens een half jaar extra tijd gegeven wegens Corona. De FOD redeneert dus dat iedereen tijd genoeg gehad heeft. Maar we leven met je mee.

 5. Soubiha says

  Indien ik een examen heb in juni voor het afleggen van het algemeen stuurbrevet, en deze zou verplaatst worden door overmacht naar de maand juli.augustus. Moet ik dan ook het praktijkexamen nog doen?

 6. Kobe van Aerde says

  Na telefonisch contact hebben jullie mij verzekerd dat jullie het vaarbewijs zouden indienen indien het praktijk examen verplicht werd . Na het slagen voor beperkt en perfect dienstboekje . Geen enkele datum vrij voor algemeen vaarbewijs mede door Corona . Nu dus genoodzaakt om extra in de buidel te tasten voor praktijk ??????

  • Squadra Marine says

   Dag Kobe, we begrijpen de frustratie. Je bent zeker niet alleen in dit geval. Alleen worden de regels niet door ons gemaakt en volgen we dus de richtlijnen die door de FOD Mobiliteit en Vervoer zijn opgesteld. Dit is trouwens ruimschoots op voorhand aangekondigd en naar alle betrokkenen gecommuniceerd. In jouw geval zal je dus inderdaad een praktijkexamen moeten afleggen spijtig genoeg.De laatste wijziging in je dossier dateert van 2020, dus ondertussen zijn er al wel wat examendata beschikbaar geweest … Sorry 🙂

Speak Your Mind

*