Wijzigingen in de regelgeving pleziervaart – Bericht vanwege FOD Mobiliteit

In 2019 gaat de nieuwe wetgeving van kracht. Er worden overgangsbepalingen voorzien zodat iedereen de nodige tijd heeft zich aan te passen aan de nieuwe regels. Dit bericht ontvingen we vanwege de FOD Mobiliteit & Vervoer.

Registratie

Er komt een unieke registratiebrief in plaats van een vlaggenbrief voor de zee en het immatriculatiedocument voor de binnenwateren. De registratiebrief is 5 jaar geldig, en wordt gratis vernieuwd bij bevestiging door de eigenaar, behoudens een aantal uitzonderingen zoals verkoop, ingrijpende verbouwing, …

Er komen ook nieuwe vereisten betreffende de band met België.

De overgang naar een unieke registratiebrief zal soepel verlopen. De huidige vlaggenbrieven blijven hun geldigheid bewaren. Bij het vervallen van de vlaggenbrief moet een nieuwe registratiebrief aangevraagd worden. Op dat moment zijn de nieuwe vereisten inzake de band met België van toepassing.

De immatriculatiedocumenten zullen de komende 5 jaar hun geldigheid verliezen en worden vervangen door een registratiebrief. De betrokken eigenaars worden hierover gecontacteerd.

Ook vaartuigen langer dan 24m zullen als pleziervaartuig geregistreerd kunnen worden.

Uitrusting

De lijst met uitrusting wordt vernieuwd en wordt afhankelijk van hoe ver het vaartuig van de kust vaart. Ook hier krijgt u de nodige tijd om zich in regel te stellen.

De nieuwe lijst zal pas verplicht zijn vanaf 1 januari 2020.

Verplicht vaarbrevet

De verplichting van vaarbrevet op de binnenwateren voor vaartuigen met een lengte vanaf 15m of een snelheid (op motor) van meer dan 20km/u, wordt doorgetrokken naar zee (algemeen stuurbrevet). Yachtman (vanaf 6 mijl) en Yachtnavigator (vanaf 200 mijl) worden aangeraden.

Met andere woorden, een algemeen stuurbrevet zal ook verplicht worden op zee (voor stuurbrevet-plichtige vaartuigen).

Deze verplichting geldt pas vanaf 2022.

Vaarbrevet behalen

Het praktische gedeelte voor het bekomen van een vaarbrevet wordt vernieuwd.

Er komt een verplichte vaarproef met duidelijke doelstellingen.

Er worden hierover afspraken gemaakt met de scholen/instanties die dergelijke vaarproeven mogen afnemen.

Voor het theoretische gedeelte komt er een duidelijk overzicht van de te kennen leerstof.

De praktische vaarproef zal verplicht zijn vanaf 1 januari 2021.

Opmerking

De hierboven vermelde data zijn richtdata.

Comments

 1. Despiegelaere Luc says

  ik ben in het bezit van brevet schipper ter visserij alsook bewijs kennis navigatie.moet ik dan ook nog in bezit zijn van vaarbewijs.gr. luc

  • Luc,
   De wetgever aanziet de beroepsbrevetten zoals jij dat hebt niet als geldig voor de pleziervaart. Lijkt een rare kronkel, dat geef ik toe.
   Je zal dus een stuurbrevet moeten halen wat waarschijnlijk niet echt een probleem zal vormen voor je.
   Mvg,
   Danny

 2. Boliau Eric says

  Er staat: De verplichting van vaarbrevet op de binnenwateren voor vaartuigen met een lengte vanaf 15m of een snelheid (op motor) van meer dan 20km/u, wordt doorgetrokken naar zee (algemeen stuurbrevet).

  Dus vanaf 15 meter lang… Wil dat zeggen dat ik met een bootje van 5 meter… of 14 meter wel naar Engeland mag oversteken zonder enig brevet ?!

  Mvg
  Eric

 3. Ludo Van Roy says

  Als je in bezit bent van een beperkt stuurbrevet (binnenwateren) behaald voor 2020,moet je dan vanaf 2022 ook eerst een algemeen stuurbrevet halen?

 4. Beste, Even een vraag. Ik ben een in Belgie wonende Nederlander en ik vaar al ruim 30 jaar zonder vaarbewijs/stuurbrevet met mijn zeilboot van 10m (onder Nederlandse vlag) in Zeeland en op de Noordzee.
  Ik wil nu soms in het buitenland (Kroatie/Griekenland) gaan huren en zou dus een moeten ICC hebben.
  Kan ik volstaan met in Belgie mijn theoretisch stuurbrevet te halen en dat om te zetten naar een ICC of moet ik ook nog praktijk opleidingen/proeven doen?

Speak Your Mind

*