Volgende zomer genieten met je stuurbrevet op zaak? Stel het niet langer uit!

Het wordt stilaan kouder, dus misschien staat ‘leren varen’ momenteel voor jou niet helemaal bovenaan je to do-lijstje. Toch willen we je aanmoedigen om niet te wachten tot het weer warm wordt op van start te gaan met het behalen van je stuurbrevet. Het volgen van de nodige theorielessen, deelnemen aan de praktijkopleiding, maar vooral ook de nodige administratie in orde brengen kan een tijdje duren. Wil je dus volgende zomer op het water kunnen genieten met een stuurbrevet op zak? Stel het dan niet langer uit!

Theorie

De eerste stap om dat het Belgisch stuurbrevet te verwerven is het instuderen van de theorie om je examen(s) te kunnen afleggen bij de FOD Mobiliteit en Vervoer. Wil je enkel op de binnenwateren varen? Behaal dan een Beperkt stuurbrevet. Wil jij echter overal kunnen varen, waaronder ook op zee? Behaal dan een Algemeen stuurbrevet.

Je kan de theorie voor het Belgisch stuurbrevet op verschillende manieren instuderen, maar wij willen je onze klassikale lessen aanraden. Er zijn dit jaar nog plaatsjes beschikbaar dus je kan er dit jaar al ‘van af’ zijn ;)!

Je volgt hiervoor 6 avonden of 3 weekenddagen les (Algemeen stuurbrevet), samen met andere beginnende watersporters die dezelfde droom delen. Je krijgt les van een gekwalificeerde instructeur die al jouw vragen kan beantwoorden in real-time, je maakt oefeningen tijdens de opleiding om de leerstof beter te begrijpen, je krijgt er een heleboel online tools gratis bij, maar het belangrijkste voordeel van allemaal: je verhoogt aanzienlijk je slaagkansen.

Je vindt de mogelijke data en locaties hier: https://www.vaarschool.be/theorieopleidingen.

Praktijk

Vervolgens is het sinds 2021 ook verplicht om een praktisch examen af te leggen. Gelukkig kan je daar zonder problemen voor bij ons terecht. Of je nu kiest voor een brevet Motor of een brevet Motor + Zeil, bij ons kan het!

Voor de praktijkopleidingen motor: https://www.vaarschool.be/praktijkopleidingen-motor

Voor de praktijkopleidingen motor + zeil: https://www.vaarschool.be/stuurbrevet-zeil

Administratie

Als je je praktisch examen en theorie-examen achter de rug hebt, moet je een examendossier opstarten om je Belgisch stuurbrevet aan te vragen. Dat kan via deze link: https://www.vaarschool.be/inschrijven-examen-stuurbrevet. Sinds september 2023 krijg je je stuurbrevet enkel nog in digitale vorm (die je wel in PDF kan afdrukken).

Daarna kan je ook een ICC aanvragen (internationaal stuurbrevet). Hiermee kan je dan in het buitenland varen of een bootje huren. Via deze link kan je de aanvraag voor je ICC opstarten: https://www.vaarschool.be/icc-aanvragen. Let op, de aanvraag van een ICC kan heel lang duren: van 4 tot 10 weken.

Conclusie

Hoe sneller je aan het traject begint, hoe sneller je ook effectief je brevet op zak zal hebben. No time to waist, dus!