Varen in de winter. Het heeft zo zijn eigen uitdagingen! Onze 8 TOP-tips …

Hoewel de meeste boten in de winter stilliggen, kan je in de winter nog voldoende varen: in een warmer klimaat om te vissen of gewoon te cruisen, maar ook in onze contreien is het tijdens deze periode lekker rustig op het water. Het gevoel van vrijheid wordt zo nog groter.

Maar varen bij koude temperaturen brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee. Als je vaart met een open boot (motorboot of zeilboot), zal je de weerselementen moeten respecteren en je bewust moeten zijn van de gevolgen van blootstelling aan koude lucht en water. Je moet natuurlijk steeds over de gebruikelijke veiligheidsuitrusting beschikken, maar daarbovenop dien je nog met andere zaken rekening te houden. Wij geven je hierbij een aantal specifieke Vaarschool-tips voor varen in de winter.

Tip 1 : Bijkomende overlevingsuitrusting

Eén van de grootste gevaren tijdens de winter is simpelweg de koude. Als je in koud water valt, (koudeschok / onderkoeling) worden je overlevingskansen drastisch kleiner zonder de juiste beschermende kledij. Een overlevingspak (ook wel dry suit of survival suit) genoemd, is zeker geen overbodige investering als je er regelmatig op uit trekt tijdens de winter.

Tip 2 : Twee paar handschoenen

Wanneer je op het water bent, bestaat de kans dat je handschoenen nat worden. Een extra paar droge handschoenen is dan zo fijn. Tegenwoordig bestaan er waterdichte handschoenen die extra bescherming bieden. Ze zijn ietsje duurder, maar zeker de investering waard. Google maar eens op SealSkinz (die hebben trouwens ook sokken 🙂 )!

Tip 3 : Gebruik hand- en teenverwarmers

Weet je, sommige mensen in mijn omgeving zijn echte koukleumen. Tegenwoordig kan je pads kopen die je in je handschoenen of in je schoenen kan stoppen. Lekker warm voor een paar uur. Wil je nog meer luxe? Tegenwoordig vind je deze ook in een oplaadbare elektrische versie!

Tip 4 : Bescherm je gezicht en je ogen

Het ziet er misschien wat minder ‘sexy’ uit, maar varen met een snelle open motorboot in de winter zorgt voor tranende ogen. Al eens aan een skibril gedacht in zo’n geval? Eventueel gecombineerd met een baclava? Ook op een zeilboot zou je de eerste niet zijn met ijspegeltjes aan zijn gezicht. Beter voorkomen dan genezen, denken wij dan.

Tip 5 : Draag je veiligheidsuitrusting ALTIJD

Het heeft geen zin om een overlevingspak of een kwaliteitsvol zwemvest te kopen als je het niet draagt. Misschien is dit wel de belangrijkste tip. DRAAG JE REDDINGSVEST! En natuurlijk ook andere veiligheidsmiddelen als je daarover beschikt: overlevingspak, personal locator beacon, enz.

Tip 6 : Zorg dat je boot, je motor en jezelf in TOP-conditie verkeren

Dit is niet het moment voor pech, vooral niet wanneer er minder mensen op het water zijn om hulp te bieden. Vaar niet uit tenzij je 100% vertrouwen hebt in jouw vaartuig. En natuurlijk ook in jezelf.

Tip 7 : Vaar niet alleen uit

Je verkleint aanzienlijk het risico indien je met meerdere personen aan boord bent. Als er met één iemand iets gebeurt, is de kans groter dat de andere persoon nog alarm kan slaan.

Tip 8 : Gebruik je gezond verstand

Wees realistisch over je eigen kunnen en over de omstandigheden. Zeker bij vriestemperaturen. Het dek van je schip kan immers ook superglad zijn. Maak vooraf een plan om met de omstandigheden om te gaan. Beslissingen nemen bij stress gaat gewoon beter als je voorbereid bent.


Anders … wat ons betreft is de winterperiode één van de fijnste periodes om te varen. Maar liefst dan wel ergens in een kajuit met een lekkere verwarming en een hete kop gitzwarte sterke koffie , genietend van de rust op het water. Als het moet ook aan dek, maar dan wel als een halve eskimo.

Happy boating 🙂

Danny Bisaerts