Op Vakantie met Je Boot: Een Avontuur op Wielen

Ah, de vakantie staat voor de deur en je hebt grootse plannen: je gaat op avontuur met je geliefde boot! Maar in plaats van hem gewoon te water te laten, ga je voor de ultieme roadtrip en neem je je boot mee op de trailer. Een gewaagd plan? Misschien. Een spannend avontuur? Absoluut! Laten we eens kijken naar wat er allemaal komt kijken bij het meenemen van je boot op vakantie, met een vleugje humor en een stevige dosis nuttige informatie.

 

De Weg Op:

Oké, laten we eerlijk zijn, het rijden met een boot op een trailer kan een beetje intimiderend zijn. Je hebt plotseling een extra paar achterlichten om in de gaten te houden, plus een heel nieuw niveau van verantwoordelijkheid. Maar maak je geen zorgen, met een beetje voorzichtigheid en misschien een paar extra oefenrondjes op de parkeerplaats, ben je helemaal klaar om de weg op te gaan als een volleerde kapitein van het land! Check voor je de weg op gaat best wel enkele belangrijke parameters:

 • Controleer je bandenspanning. Een incorrecte bandenspanning kan ervoor zorgen dat de aanhanger begint te zwalpen achter je wagen en in het ergste geval kan dit ook een klapband veroorzaken met alle gevolgen van dien. Heb je een reservewiel? Controleer dit dan ook.
 • Controleer de staat van je banden. Net zoals bij je auto zijn de banden van je aanhangwagen onderhevig aan slijtage en ouderdomsverschijnselen. Niet goed meer? Vervang ze dan.
 • Controleer je verlichting. Niets is zo irritant voor andere weggebruikers dan een aanhangwagen waar de verlichting niet van werkt. Als de verlichting OK is, gebruik dan ook je richtingaanwijzers, tenzij jij zo iemand bent waarbij de richtingaanwijzer optioneel was :).
 • Controleer de zekering van de boot op de aanhangwagen.  Vooraan is de boot meestal gezekerd door middel van een mechanische of elektrische lier; Echter, dit is niet voldoende. Bevestig steeds een extra spanriem (of ketting) om de neus van de boot in de houder vooraan te houden. Dit geldt ook voor de achterzijde van de boot. Ook daar dien je de boot langs beide kanten te zekeren op de aanhangwagen. Meestal worden hier ook spanriemen voor gebruikt. Zo voorkom je dat je boot opwipt op de trailer als je bijvoorbeeld een vluchtheuvel over rijdt. In geval van twijfel: beter een spanriem teveel dan één te weinig.
 • Controleer de staat van het trekkend voertuig. Naast de aanhangwagen met je boot, is het ook belangrijk om het trekkend voertuig even te evalueren. Het spreekt voor zich dat je auto geschikt moet zijn om de verwachte last te trekken, maar je gaat ook veel eisen van je voertuig. Daarom zou je oliepeil, de staat van je banden incl. bandenspanning, en algehele conditie van je voertuig best even checken en corrigeren waar nodig.
 • Controleer brandstof en batterij van je boot. Niets zo frustrerend als na een tijd terug bootplezier willen maken, maar dit niet kunnen doordat je boot niet start. Is je batterij volledig opgeladen na een langere periode van inactiviteit? Heb je getankt?
 • Controleer of er niets kan wegvliegen uit je boot tijdens het transport. Het is verleidelijk om vanalles in je boot te stouwen tijdens het transport naar je plek van plezier. Echter, zorg er wel voor dat al die objecten correct gezekerd zijn in niet per toeval kunnen gaan vliegen en zo op je achterliggers belanden.
 • Is je trailer correct bevestigd aan je voertuig? De koppeling tussen je voertuig en de trailer dient correct te zijn uitgevoerd. Je elektriciteit dient te zijn aangesloten, en de zekeringskabel die je aanhangwagen extra verbind met je voertuig (meestal met een musketon aan het uiteinde) dient ook bevestigd te zijn (liefst aan een vast punt van je voertuig, niet gewoon rond je trekhaak).

Wetgeving en Regels:

Ah, de wetgeving. Het klinkt misschien als een saai onderwerp, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot het vervoeren van een boot op een trailer. Zorg ervoor dat je trailer is uitgerust met alle juiste verlichting en reflectoren, en controleer of je de juiste vergunningen hebt, vooral als je de grens oversteekt naar een ander land. En laten we de snelheidslimieten niet vergeten – niemand wil een race organiseren met een boot op sleeptouw!

 

 • Je aanhangwagen moet aangepast zijn aan je boot. Het spreekt voor zich dat de aanhanger dient aangepast te zijn aan je boot en dat vooral het gewicht van je boot het toegelaten gewicht van je aanhangwagen niet mag overschrijden.
 • Je wagen dient geschikt te zijn om de combinatie te trekken. Kijk zeker ook eens naar het trekkend vermogen van je auto. Indien je aanhanger + benzine + lading + je boot te zwaar weegt dan ga je een overbelasting teweeg brengen op je wagen met mogelijk catastrofale gevolgen.
 • Ben je wettelijk in orde? De combinatie van je sleep en het trekkend voertuig (het samenstel) mag wettelijk gezien 3,5 ton (MTM) niet overschrijden. Overschrijdt je die limiet toch? Dan heb je meestal een rijbewijs B+E nodig. Is je combinatie breder dan 2,55m? Dan heb je een vergunning “uitzonderlijk vervoer” nodig.

 

 

Pitstops en Avonturen:

Een van de beste dingen aan het meenemen van je boot op vakantie is dat je onderweg allerlei avonturen kunt beleven. Maak van je pitstops een kans om nieuwe havens te verkennen, lokale lekkernijen te proeven en misschien zelfs wat nieuwe vrienden te maken. En vergeet niet om af en toe even te pauzeren en te genieten van het uitzicht – je zult versteld staan van de schoonheid die je onderweg tegenkomt!

 

 

Veiligheid Eerst:

Last but not least, laten we het hebben over veiligheid. Het mag dan wel een vakantie zijn, maar dat betekent niet dat we de veiligheid uit het oog moeten verliezen. Zorg ervoor dat je boot stevig vastzit op de trailer, met alle nodige riemen en bevestigingen. En vergeet niet om regelmatig te stoppen om te controleren of alles nog steeds op zijn plaats zit – je wilt niet dat je vakantie eindigt met een losgeslagen boot op de snelweg!

 

Dus daar heb je het, avonturiers! Het meenemen van je boot op vakantie op een trailer is misschien een beetje een uitdaging, maar het is ook een geweldige kans om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en herinneringen te maken die een leven lang meegaan. Dus gooi die trossen los, start de motor en laat het avontuur beginnen!