Terug het water op? Even alles checken!

Het is de tijd van het jaar. De eerste lentekriebels zijn in aantocht. Het is het moment waarop we de boot terug in het water willen gaan leggen om ten volle van het aanstormende vaarseizoen te kunnen gaan genieten.

Hierbij enkele tips om met een gerust hart terug het water op te gaan:

  • Controleer de staat van de reddingsvesten. Heb je automatische reddingsvesten, dan dien je die af en toe op hun goede werking te laten controleren. Dit kan je doen bij een gespecialiseerd service center. Je hebt immers niets aan een reddingsvest die als het nodig is niet zou werken.
  • Check de staat van de afsluiters aan boord. Vooral de afsluiters die de romp van het schip doorgaan (zoals die van het koelwater van de motor) dienen te worden nagekeken op corrosie en integriteit. Een afsluiter die het begeeft terwijl je aan het varen bent is hetzelfde als een gat in je romp. Water stroomt binnen en de boot zinkt als er niet snel gehandeld wordt.
  • Zorg voor een correct motoronderhoud. Een onderhoud zorgt ervoor dat je met een gerust hart héél het seizoen kan varen. Ken je zelf niet genoeg van motortechniek? Laat dit dan uitvoeren door een vakman.
  • Werken al je (navigatie)instrumenten nog? Kijk de GPS, kompas, radar en marifoon zeker na op hun goede werking. Vergeet ook niet naar je papieren kaarten te kijken! Is alles nog wel up-to-date?
  • Zijn de andere bedieningsorganen nog in orde? Zoals stuurwiel en gashendel? Bij een zeilboot: Wat is de staat van de zeilen, de verstaging, de mast, de lieren ?
  • Is de brandstof in de brandstoftank nog van goeie kwaliteit? Brandstof die voor de winter in de brandstoftank zat, is tijdens de winter van mindere kwaliteit geworden. Als niet de juiste voorzorgen werden genomen, kan die brandstof misschien motorproblemen opleveren. Twijfel je? Dan kan je misschien wat nieuwe brandstof bijtanken (of in slechte gevallen eerst de brandstoftank legen). Die nieuwe brandstof mengt zich dan met de oudere, maar het geheel wordt terug van betere kwaliteit.
  • Geef het schip een grondige poetsbeurt. Niets zo onthullend als je schip eens grondig poetsen. Let vooral op dingen die niet helemaal in de haak zijn. Voer kleine reparaties uit die je zo ontdekt.

Uiteraard is deze lijst niet exhaustief. Een goed vaarseizoen begint ook bij jezelf. Ken je boot en zorg voor een goede algemene staat.

Een geslaagd vaarseizoen met je vrienden en familie komt er dan zeker aan!

Geen eigen boot? Maar wil je wel leren varen?

Maak dan nu je eigen persoonlijk opleidingsplan! We wijzen je de juiste weg naar jouw persoonlijk vaarbrevet.