Leren varen op jonge leeftijd: 6 redenen waarom wij dit aanmoedigen.

door | okt 2, 2023 | In de kijker | 0 Reacties

Vaak wordt varen beschouwd als een hobby voor ‘later’. Echter zijn wij een rotsvast van overtuigd dat leren varen als je jong bent enkele voordelen met zich meebrengt (ook al heb je misschien niet meteen de centen om zelf een boot aan te schaffen). Het is niet alleen een geweldige manier om de wereld te verkennen, maar het biedt ook talloze kansen voor plezier, avontuur en persoonlijke groei. In dit artikel geven we 6 redenen waarom leren varen een ervaring is die elke jongere zou moeten overwegen.

  1. Vrijheid en zelfstandigheid: varen geeft je de vrijheid om nieuwe plekken te ontdekken en zelf je eigen koers te bepalen. Het is de ideale bezigheid om je besluitvaardigheid en zelfvertrouwen op te krikken.

2. Teamwork en samenwerking: varen doe je meestal niet alleen, maar in samenwerking met je medevaarders. Belangrijke teamvaardigheden kan je op een boot dan ook ten volle ontwikkelen.

3. Technische vaardigheden: door een boot van dichterbij te bekijken en (voor een deel) te begrijpen hoe het werkt, leer je bij over wetenschap en technologie. Als jongere toch ook een pluspunt om mee te nemen in je verdere leven en eventueel in een verdere carrière.

4. Avontuur: elke keer als je uitvaart, wacht een nieuw avontuur. Een dag op het water is nooit dezelfde. Er is altijd iets nieuws en spannends te ontdekken.

5. Je leert het nooit af: als je leert varen, krijg je een levenslange vaardigheid (die je later aan de volgende generaties ook kan doorgeven). Eenmaal geleerd, leer je het nooit meer af (maar natuurlijk: oefening baart kunst). Het is net zoals fietsen!

6. Huren i.p.v kopen: het kostenplaatje die de aankoop van een boot met zich meebrengt houdt jongeren vaak tegen om het überhaupt te leren. Echter kan je ook af en toe een boot huren (hier of in het buitenland). Je hoeft dus niet meteen een grote som geld neer te leggen om op avontuur te gaan.

Conclusie: Dus, waar wacht je nog op? Ben jij ouder dan 16 jaar? Stap dan nu aan boord en laat je betoveren door de wereld van het varen. De ervaringen die je opdoet, zullen je vormen en je kennis verrijken. Ga de uitdaging aan, maak herinneringen en laat het avontuur beginnen!

Via deze link maak je je eigen opleidingsplan zodat je weet welke zaken je nodig hebt voor het behalen van je Belgisch stuurbrevet (en ICC)