“Het leven zoals het is: de Vaarschool Deel 5”

Bij de Vaarschool vinden we een persoonlijke aanpak heel erg belangrijk. Daarom willen we je nader laten kennis maken met onze medewerkers, die allemaal een grote passie hebben voor het varen. Aan de hand van vijf vragen stellen we ze kort aan je voor. Deze week werpen we een blik in het leven van José Sirjacobs, vanaf eind 2016 instructeur bij de Vaarschool.

 

Hoe belangrijk zijn varen en boten in je leven?
Varen, en dan vooral zeilen en zeilboten, is voor mij een passie geworden, gegroeid uit een mooie hobby.

Als RYA Dayskipper en zaakvoerder van Fiesta Vela BVBA heb ik dan ook op mijn eigen manier het zeilen proberen toegankelijk te maken voor iédereen. Mijn eigen zeiljacht, een mooie Bavaria 34-2, heeft als doel iédereen te kunnen laten genieten van deze prachtige sport.

Op de rustige wateren van het Veerse Meer en Oosterschelde kunnen mensen op een interactieve manier kennismaken met het zeilen, en verzorg ik kleine één- of meerdaagse zeilexcursies.
Vertel eens over je eerste aanraking met de Vaarschool?
De Vaarschool heb ik leren kennen via een collega, Erwin, die reeds geruime tijd als instructeur bij deze school was tewerkgesteld. Naderhand werd meer en meer toenadering tot elkaar gezocht. Uiteindelijk, na een gesprek met de zaakvoerder, ontstond er eind 2016 een samenwerking, die hopelijk nog heel lang kan blijven duren! Deze toffe vaarschool met een gemoedelijke sfeer, mensen die allemaal dezelfde passie delen, kent nergens zijn gelijke.
Als je één ding moest kiezen. Wat mag een beginnende schipper volgens jou dan zeker niet vergeten?

Ik mag er maar eentje kiezen,… maar volgens mij zijn deze twee toch onafscheidelijk…
Veiligheid en goed zeemanschap zijn troef… Een schipper mag nooit vergeten dat hij op de eerste plaats steeds de veiligheid van zichzelf en de medepassagiers moet vooropstellen. Er is geen plaats voor onbezonnen en onverantwoord gedrag op het water.

Wat vind je het allerleukste aan het lesgeven?

Mijn passie voor het varen probeer ik over te brengen en te laten uitstralen op de cursisten. Ik vind het dan ook superleuk om op het einde van de cursus mensen aan te treffen die zo snel als mogelijk willen kunnen genieten van de magische kracht van het water en de voldoening te krijgen dat mijn missie weeral is geslaagd.

Noem één ding dat we waarschijnlijk nog niet over je weten
Diep in mezelf schuilt het verlangen om ooit mooie en langere zeiltochten te kunnen ondernemen. Daardoor groeit bij mezelf natuurlijk de nood aan hogere kwalificaties. Als er ooit voldoende tijd en energie overblijft, wil ik graag voor RYA Yachtmaster Offshore Sail gaan en de volledige STCW modules afwerken…

 

Ooit, ooit, ooit, … dromen mag hé?