Golfslag ? Golf wadde ?

IMG_2753

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Of de koe de bel aanbinden. U kiest het maar. Maar ik ben verontwaardigd. Verontwaardigd over het gedrag van sommige watersporters ten opzichte van hun omgeving.

Nu is het geen probleem van het water alleen. Wanneer ik soms de agressie, de “snel snel snel” mentaliteit en vooral de “mijn auto eerst” situaties zie, dan word ik daar ook niet goed van.

Het feit dat men heel ons land volzet met flitspalen en trajectcontroles hebben we vooral te danken aan die enkelingen die het voor de rest van ons verder verzieken. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik zoek naar de knop “vind ik NIET leuk”.

Een beetje respect voor elkaar in het verkeer, op het land, of op het water is toch niet teveel gevraagd ? Respect begint vooral met een beetje rekening houden met mekaar, met elkaars materiaal, en met je omgeving.

Als ik dus mensen door de haven zie scheuren in plané, dan wordt ik daar alvast niet goed van. De foto hierboven is afgelopen zaterdag genomen in de havengeul van Nieuwpoort ter hoogte van de bezoekerssteiger van de VVW. Buiten het feit dat die boot in kwestie zeker 30km/u voer op het moment van de foto, heeft ie ook geen snelheidsnummer. Ideaal natuurlijk om zeker niet gespot te worden door een politiepatrouille op het vasteland.

IMG_2696 OK, de officiële snelheid van 5km/u in de havengeul en 3km/u in de haven (tussen de pontons) van Nieuwpoort is misschien laag, maar als ik het zo bekijk hebben sommigen zich nooit afgevraagd waarom dit zo is ?

Wel, hier is misschien wat stof tot nadenken :

  • Wanneer je te snel vaart, dan maak je golfslag. Die golfslag zorgt ervoor dat boten die aangemeerd liggen soms vrij hevig tegen de kade of het ponton worden gesmakt. Buiten het feit dat dit schade kan brengen aan de vaartuigen is het ook niet leuk voor de mensen die toevallig aan boord slapen, of hun kop koffie aan het nuttigen zijn.
  • Doordat je sneller vaart, heb je minder tijd om te reageren op anderen die misschien ineens opduiken tussen de andere boten. Kunnen stoppen is ook op het water een essentieel deel van de etiquette en je veiligheid.
  • Hoe drukker het wordt, hoe belangrijker is het dat iedereen een heel klein beetje de regels respecteert. Anders komen er op termijn geheid problemen van.

Misschien moesten onze vrienden van de Scheepvaartpolitie in Nieuwpoort daar dan ook maar eens iets aan gaan doen. Zodat het voor zij die de regels wel proberen te respecteren, terug een beetje leefbaarder wordt.

  • Dus beste gehaaste visser: De vis wacht wel op u. Op die paar minuten komt het echt niet aan. Op zee mag je zo hard je wil …
  • Beste fun-organisator : geef het goede voorbeeld, je klanten weten dit niet, maar jij hoort dit wel te weten
  • Watersporter in het algemeen: kijk eens achter je! Zie je een hekgolf dan vaar je te snel.

IMG_2697 Voilà. Ik heb het gezegd. Het zal ongetwijfeld boze reacties uitlokken van zij die vinden dat ik  aan het preken ben. Maar het zij dan maar zo. Waarschijnlijk geef ik net zoveel om hun mening dan zij om de mijne.

Maar geeft u samen met mij wel het goede voorbeeld ? Op het water, op de openbare weg. Overal.

RESPECT !

Laat ons dat woord meer gebruiken dan alleen maar bij het voetbal.

Misschien is lid worden van de community “Ik lap alle regels op het water aan mijn laars” op Facebook een stap in de goeie richting. Deze cynische bedoelde pagina is opgezet als virtuele schandpaal. Like and share daarom die pagina met ons, en misschien veranderen we wel iets …

Danny Bisaerts