Een blik achter de schermen van de Vlaamse Havens

door | sep 1, 2017 | Actueel | 0 Reacties

Beste bootliefhebbers, zet 17 september zeker in uw agenda, want dan vindt de vijfde editie van de Vlaamse Havendag plaats. De havenbedrijven van van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge openen hun deuren voor het publiek.

Op 17 september kan je terecht bij de vier Vlaamse havenbedrijven voor een unieke kijk achter de schermen. De vijfde editie van de Vlaamse Havendag gaat van start met een gloednieuw thema: ‘Welkom in jouw haven! Ontdek de haven in jouw buurt.’

De Vlaamse Havenag is een concreet voorbeeld van het samenwerkingsverband tussen de vier Vlaamse havens, de Vlaamse Overheid en de Vlaamse werkgeversorganisaties. Sinds 2007 collaboreren deze onder de naam ‘Flanders Port Area’. Hun meest belangrijke missie? De aandacht voor het maatschappelijk draagvlak van de havens vergroten.

Samen met de Vlaamse Overheid willen de havens het brede publiek laten kennismaken met de functie van de Vlaamse havens, maar ook zeker met het belang die ze hebben in onze samenleving en onze economie. “Bijna één op de tien jobs in Vlaanderen heeft rechtstreeks of onrechtstreeks een band met een haven. Zowat één op de zeven euro’s die we in Vlaanderen verdienen, komt via een haven. We danken onze welvaart in grote mate aan alles wat er in de havens gebeurt”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Ben Weyts.

 

Programma

De haven van Antwerpen staat vooral bekend voor het containertransport. In de haven van Gent worden vele grondstoffen zoals graan vervoert. De haven van Oostende kent het grote publiek vooral van de windturbines en onze jongste Vlaamse haven, de haven van Zeebrugge is heel erg belangrijk voor onze energievoorziening. Elk van deze havens hebben veel meer te bieden dan men op het eerste zicht kan zien.

Jong en oud kunnen daarom deze vier havens ontdekken via het programma dat door elke haven afzonderlijk werd samengesteld. Zo kan je bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen kennis maken met de droogdokken, waarvan de bouw startte in 1861, maar die nog steeds gebruikt worden als herstel-en onderhoudsplaats of kan je in de haven van Gent ontdekken hoe grondstoffen gelost worden uit gigantische zeeschepen. (Het volledige programmaoverzicht vind je hier: http://www.vlaamsehavendag.be/programma)

Voor wie gefascineerd is door boten is dit natuurlijk ook de uitgelezen kans om eens grote schepen van heel erg dichtbij te bekijken.