
Droom je ervan om op vakantie een boot te huren en het water op te gaan? Of je nu een idyllische kustlijn wilt verkennen, een dag op een meer wilt doorbrengen of de vrijheid van een zeiltocht wilt ervaren, een boot huren is een geweldige manier om je vakantie onvergetelijk te maken.
Maar hoe werkt dat precies? Wat heb je nodig? Waarop moet je letten om zonder problemen het water op te gaan? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je veilig en voorbereid een boot huurt in het buitenland.
1. Heb je een stuurbrevet nodig in het buitenland?
Of je een stuurbrevet / ICC nodig hebt, hangt af van het land waar je een boot huurt en het type boot.
- Geen stuurbrevet nodig: In veel landen kun je een kleine motorboot, sloep of elektrische boot huren zonder vaarbewijs, zolang deze niet sneller kan varen dan 20km/u en niet langer is dan 15m.
- Stuurbrevet verplicht: Voor snellere motorboten, jetski’s of grotere jachten is een stuurbrevet altijd verplicht.
- VHF Certificaat verplicht als je een boot wil huren die langer is dan 7m en die een marfoon aan boord heeft. Dit certificaat staat los van het Belgisch stuurbrevet of ICC.
Kom je op een locatie die je een boot of jetski wilt verhuren zonder dat je een geldig stuurbrevet hebt? Wees dan héél waakzaam en lees zeker de kleine lettertjes van de overeenkomst. De kans is immers groot dat echt alle kosten op jou verhaald worden als er ook maar iets gebeurt! Iets dat te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook!
Wil je dus echt zonder problemen een boot kunnen huren? Behaal dan je Belgisch stuurbrevet en vraag daarna je ICC (International Certificate of Competence) aan via een erkende vaarschool. Zelfs al is het stuurbrevet niet verplicht voor het type boot dat jij wil huren, het kan nooit kwaad om de regels te kennen, te weten hoe je moet navigeren, hoe je kaarten moet lezen, waarop je moeten letten bij aan- of afmeren enz…
Een stuurbrevet geeft je alle kennis en skills om veilig het avontuur aan te gaan, of het nu met een kleine sloep of een groot yacht is…
Vergeet ook het VHF-Marifoon certificaat niet, als je de ambitie hebt om een boot groter dan 7m te besturen.
Voor alle nodige opleidingen / aanvragen en info richting stuurbrevet, marifoon en ICC: contacteer ons snel voor een plan op maat!
2. Hoe werkt het huren van een boot in het buitenland?
Elke bootverhuurder heeft eigen regels en voorwaarden, maar het huurproces verloopt meestal volgens deze stappen:
- Reserveren: Je kunt een boot op voorhand online boeken of ter plaatse huren. In het hoogseizoen is vroeg reserveren aangeraden.
- Papieren en borg: Bij aankomst moet je een geldig vaarbewijs, identiteitsbewijs en creditcard voor de borg tonen.
- Uitleg en inspectie: De verhuurder geeft instructies over de boot, veiligheidsregels en controleert samen met jou of er schade is.
- Varen en genieten: Je krijgt een tijdslot en moet de boot op tijd terugbrengen, meestal met een volle tank als brandstof niet inbegrepen is.
- Afhandeling en controle: Bij terugkeer wordt de boot gecontroleerd. Eventuele schade of ontbrekende spullen kunnen van je borg worden ingehouden.
Tip: Lees altijd goed de huurvoorwaarden om verrassingen te voorkomen!
3. Waarop moet je letten bij het huren van een boot?
Bij het huren van een boot in het buitenland is het belangrijk om een aantal zaken goed te controleren:
- Welke documenten heb je nodig? Controleer op voorhand of je een ICC of extra vergunningen nodig hebt (VHF,…). Sommige landen eisen ook een verzekeringsbewijs of een vaarplan.
- Controleer de staat van de boot Maak samen met de verhuurder foto’s van de boot vóór vertrek. Let op bestaande schade, de werking van de motor en de aanwezigheid van veiligheidsmateriaal.
- Is er voldoende veiligheidsuitrusting aan boord?
- Reddingsvesten (verplicht in veel landen)
- EHBO-kit voor noodgevallen
- Brandblusser (check houdbaarheidsdatum)
- Navigatieverlichting en toeter
- Anker en voldoende touw
- Waterkaart, zeekaart of GPS om je route te kunnen volgen
- Wat met verzekering en borg?
- Is de boot verzekerd? Check of de huurprijs een verzekering bevat en of je zelf nog een extra waarborg moet betalen.
- Borgsom: Vaak wordt een waarborg gevraagd (soms honderden euro’s). Zorg dat je op voorhand weet wat er gebeurt met deze borg bij schade of pech.
- Eigen risico: Bekijk goed welk bedrag je zelf moet betalen bij schade.
- Hoe zit het met brandstof?
- Veel verhuurders hanteren een “vol-vol” systeem: je krijgt de boot met een volle tank en moet hem ook zo terugbrengen.
- Soms betaal je een vaste brandstoftoeslag en hoef je de tank niet bij te vullen.
- Controleer altijd hoe de brandstofmeter werkt en waar het dichtstbijzijnde tankstation is.
4. Extra tips voor een zorgeloze dag op het water
- Check het weer: Ga nooit zomaar het water op zonder de weersvoorspellingen te bekijken. Wind en stroming kunnen verraderlijk zijn. Maar ook voor je kledingkeuze is het weer een belangrijke factor!
- Plan je route: Zorg dat je weet waar je naartoe wilt en hoeveel tijd je nodig hebt. Zorg dat je ook op kaart kan navigeren als de elektronica om een of andere reden zou uitvallen aan boord! Je wil niet ergens in het midden van een of andere oceaan verdwalen!
- Ken de noodnummers: Noteer de contactgegevens van de verhuurder en lokale hulpdiensten.
- Neem voldoende water, eten en zonnecrème mee: Op het water kan het warmer zijn dan je denkt, hydrateren en smeren is dan uiterst belangrijk!
- Zorg voor een opgeladen telefoon of marifoon: Héél belangrijk bij noodgevallen of als de navigatie van je boot uitvalt. Ken ook zeker de kanalen van de marifoon waarop je hulp kan bereiken!
- Anker met kennis van zaken: Check of de zeebodem geschikt is en of ankeren is toegestaan. In sommige landen staan er hoge boetes op fout ankeren!
5. Zorg dat je goed voorbereid bent!
Een boot huren op vakantie is een geweldige ervaring, maar voorbereiding is essentieel. Zorg dat je de juiste documenten hebt, weet hoe je veilig moet varen en kies een betrouwbare verhuurder.
Wil je overal zonder zorgen een boot kunnen huren? Haal dan je Belgisch stuurbrevet, je VHF certificaat en vraag je ICC aan via Vaarschool! Zo kun je wereldwijd met vertrouwen, kennis en plezier het water op.
