Alles uit aan boord, behalve je schoenen!

door | jan 31, 2023 | Actueel, In de kijker, Praktische tips, Veiligheid | 0 Reacties

Dubarry laarzen

Voor heel wat cursisten is varen een stapje in een heel andere manier van leven. De vrijheid, de ongedwongenheid, het is allemaal heel verleidelijk. Maar zoals het is met vele verleidingen zit er toch wel een verantwoordelijkheidskantje aan.

Op een schip is het dek bezaaid met allerlei onderdelen. Lieren, schootrails, trimblokken, luiken, luchthappers, stootranden, scepters, klampen of bolders….

Specifiek hebben de zeilers onder ons de gewoonte om hun aandacht naar boven te richten. Waar komt de wind vandaan, staan de zeilen goed, verraden de wolken een weersverandering? Over dek stappen of lopen, zeker op een wiebelende boot, is dus nooit de spreekwoordelijke wandeling in het park.

Een van de eerste adviezen die ik cursisten die inschepen meegeef is: draag steeds schoenen of -als het weer erom vraagt- laarzen.

Persoonlijk zweer ik bij minder aangename weersomstandigheden bij mijn gore-tex laarzen van Dubarry, maar er zijn natuurlijk tal van andere merken.

docksides
Docksides : een begrip

Het beste zijn natuurlijk bootschoenen, waarvan het merk Docksides (van Sebago) natuurlijk een belletje doet rinkelen bij iedereen die zich modebewust kleedde aan het eind van de jaren zeventig.

Een goede bootschoen heeft een uitstekende anti slipzool die geen zwarte strepen achterlaat als je eens wegschuift. Ze bieden bovendien steun aan de hele voetzool, ook aan de randen van de voet en de tenen.

Dat vergroot de grip van de voet op een hellend dek. Ze ventileren zodat geurtjes maar ook schimmelvorming wordt vermeden. Ze zijn ook zeewaterbestendig en de meest moderne versies hebben zelfs drainage systemen zodat, als er dan toch een fikse golf overheen spoelt, al dat water weg kan.

Tel maar op: comfort, veiligheid, hygiëne. En ja, het vrijheidsgevoel van op blote voeten rondlopen is er niets tegen. Maar toch.

Want dan nu: het prettige neveneffect. Kleffer je gehaast over dek om een landvast aan te pakken, om een losgeslagen zeil te gaan temmen of om een blikje bier van het passerend jacht op te vangen (voor in de haven uiteraard), dan ben je zeker dat je geen letsels oploopt als je voet of tenen stoot tegen een van die talloze hindernissen aan dek.

Op onze lesboten dus geen blote voeten of teen’sletsen’. We hebben geen zin in bloedende tenen, gesneden enkels of erger.

Bovendien: échte zeebonken herken je geheid aan hun bootschoenen die ze ook op chique recepties aanhebben. Eens overtuigd, doe je ze nooit meer uit.

Tenzij misschien als je gaat slapen … en dan nog 🙂