7 tips om milieuvriendelijk(er) te varen

door | sep 18, 2023 | In de kijker, Opleidingsnieuws | 0 Reacties

Het behoud van onze prachtige waterwegen en de omliggende natuur is van cruciaal belang. Niet enkel voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties watersporters. Met deze 7 praktische tips willen we jullie aanmoedigen om aandacht te hebben voor duurzaamheid op het water.

1. Kies voor milieuvriendelijke materialen

Bij het kiezen van uitrusting en materialen voor je boot en vaarkleding, kan je best kiezen voor milieuvriendelijke opties. Denk daarbij aan duurzame materialen zoals bamboe, gerecycled polyester en biologisch katoen.

2. Verminder je brandstofverbruik

Voor eigenaars van motorboten is één van de grootste milieu-uitdagingen bij varen het brandstofverbruik. Je snelheid verminderen kan helpen om brandstof te besparen. Het is nog niet vanzelfsprekend, maar je kan ook overwegen om over te schakelen naar schonere, efficiëntere motoren die gebruik maken van biologisch afbreekbare brandstoffen of waarom niet opteren voor elektromotoren. Ben je zeiler? Goed bezig, want veel milieubewuster wordt het niet.

3. Minimaliseer je afvalproductie

Sorteren. In onze eigen huizen besteden we er de laatste jaren heel wat meer aandacht aan. Maar ook aan boord is het belangrijk. Gooi nooit afval in het water. Ook het gebruik van herbruikbare producten kan helpen om milieuvriendelijker te zijn: gebruik bijvoorbeeld waterflessen en voedselcontainers in plaats van de wegwerpbare varianten.

4. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Kies voor biologisch afbreekbare schoonmaakproducten die geen schadelijke chemicaliën in het water lozen. Hiermee bescherm je niet alleen het waterleven, maar ook de kwaliteit van het water zelf.

5. Voorkom olievervuiling

Door je motor goed te onderhouden kan je olielekken voorkomen. Zorg er dus voor dat je dit steeds op tijd doet en het niet uitstelt.

6. Beperk geluidsoverlast

Houd rekening met het leven in het water door overmatig lawaai te vermijden. Matig het volume van bijvoorbeeld muziek en maak geen onnodig luide motorgeluiden in gevoelige gebieden.

7. Maak anderen bewust

Met de vorige 6 tips kan je zelf al heel wat milieubewuster varen. Waarom deze kennis dan niet delen met andere watersporters? Deel je kennis en enthousiasme voor milieuvriendelijk varen andere watersporters en moedig hen aan om ook actief deel te nemen aan de bescherming van onze wateren.