Waar een foto op Facebook toe leiden kan

Enige tijd geleden postten we een foto op Facebook waarin je de aanvaring kan zien tussen een zeilboot en een motorboot met vissers aan boord. Die foto zie je hier rechts.

Een heleboel mensen reageerden op onze vraag: “Wie had er voorrang volgens jou en waarom?” Het ene antwoord was al juister dan het andere 🙂 Een genuanceerde uitleg is dus aan de orde.

Hoe zit het nu echt? Wat is nu eigenlijk het antwoord?

De eerste vraag die je zou moeten stellen is: “WAAR vaart men?” Is dit een zee of een binnenwater? Dat is niet duidelijk af te leiden uit de foto. Het incident kan zich ook op een meer hebben voorgedaan. Dus de foto alleen geeft hierover niet echt uitsluitsel.

De tweede vraag die je dan kan stellen is: “Welke soorten vaartuigen betreft het?”

In dit geval zien we een kleine zeilboot en een kleine motorboot, uitgerust voor het sportvissen (beiden boten zijn kleiner dan 20m).

Op zee zou een vissersboot voorrang hebben op een zeilboot, maar het is niet omdat de motorboot vishengels aan boord heeft dat ie wordt aanzien als ‘visser’. Een vissersschip wordt enkel aanzien als ‘visser’ indien hij in bedrijf is voor de visvangst (en dus bijvoorbeeld niet als ie naar zijn visgronden vaart). Om als visser te kwalificeren dient hij als dagmerk een diabolo te voeren.

De motorboot is dus in dit geval zeker geen ‘visser’ volgens de regels van de wet. Trouwens, een visser heeft geen specifieke voorrang op de binnenwateren. Dit geldt enkel op zee.

Sommige reacties op Facebook spraken ook van de mogelijkheid dat de zeilboot op motor zou kunnen varen. Indien dat het geval zou zijn, dan zou de zeilboot als dagmerk een zwarte kegel met de punt naar beneden dienen te voeren. Die zwarte kegel is niet zichtbaar op de foto.

Conclusie

Als de zwarte kegel zou gevoerd zijn door de kleine zeilboot, dan wordt die zeilboot defacto aanzien als een motorboot. In dat geval heeft de motorboot -uitgerust voor het sportvissen- voorrang, want die komt van rechts.

Als de zwarte kegel echter niet gevoerd werd door de zeilboot, dan zeggen de regels (zowel op zee als op de binnenwateren) dat de zeilboot voorrang heeft op de motorboot.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft de zeilboot (door de afwezigheid van de zwarte kegel) dus wel degelijk voorrang.

Comments

  1. Van komen antony says:

    Beste.
    Ik vind dit een top idee om regelmatig zo een vraagstukken te plaatsen . Zo kunnen we de stof nog is opfrissen .
    Grts antony

Speak Your Mind

*