Wat is een ICC of International Certificate of Competence?

Het ICC, voluit het International Certificate of Competence, is het internationale stuurbrevet volgens de regels van de Verenigde Naties.

Met dit certificaat kan je op een makkelijke manier varen in het buitenland. Het probleem is namelijk dat ons Belgisch Stuurbrevet qua vorm niet echt meer voldoet aan de normen qua beveiliging en uitzicht zoals die in andere landen gelden.

Je kan pas het ICC aanvragen nadat je  het Belgisch Stuurbrevet hebt bekomen.

Er moet niet weer examen gedaan worden, het volgen van een gewone administratieve procedure volstaat + de betaling van 70 Euro.

OPGELET: Een Belgisch ICC kan enkel worden afgeleverd aan personen die in België wonen of de Belgische nationaliteit hebben. Maw, iemand met een buitenlandse nationaliteit kan wel een Belgisch stuurbrevet halen, maar als hij of zij niet in België woont, kan hij of zij geen ICC bekomen.

Vraag nu simpel je ICC aan via deze pagina.

Vaarschool.be is erkend door FOD Mobiliteit & Vervoer om de administratie rond de aflevering het ICC te verzorgen (erkenningsnummer C13).

Categorie: Vragen over het examen Belgisch Stuurbrevet

Comments

 1. Beste,
  wat dien ik te doen om het ICC te bekomen ?

  Danny Peiremans
  Ninove

 2. Willy Clauw says

  Beste,
  als ik een stuurbrevet bezit bekomen in eenniet-Europees land, kan ik dat omzetten naar een ICC?
  Groeten

 3. Paul De Ridder says

  Beste

  Ik heb mijn brevet van algemeen stuurbrevet thuis ontvangen, ga ik nog één ontvangen van beperkt stuurbrevet?

  Ik wou een ICC aanvragen, maar daar staat duidelijk in beschreven dat ik alle brevetten moet aanduiden waarvoor ik geslaagd ben en hun stuurbrevetnummer moet bij invullen.

  Mijn vraag is dus, valt mijn beperkt stuurbrevet onder het algemeen, of ga ik er toch twee afzonderlijke moeten ontvangen om het ICC aan te vragen?

  Bij voorbaat.
  Paul

  • Je ontvangt alleen het hoogste brevet, in jouw geval dus het algemeen stuurbrevet. Je gaat dus geen apart beperkt stuurbrevet gaan ontvangen. Op de aanvraag voor het ICC noteer je dus gewoon het nummer van je algemeen stuurbrevet.

 4. Elis Verhaeghen says

  Zijn praktijk lessen/examens verplicht voor het aanvragen van een ICC?

  • Squadra Marine says

   Als je een stuurbrevet hebt, dan kan je op basis daarvan je ICC aanvragen. Dit is een louter administratieve procedure, dus je hoeft niet nog eens examen te doen.

 5. Kristine says

  Beste,

  ik wil een brevet behalen om op zee te varen, zowel in binnen en buitenland. Als ik het goed begrijp moet kan dat als ik volgende doen:
  – opleiding Combi Beperkt + Algemeen Stuurbrevet
  -ICC behalen

  Is dit juist of heb ik iets over het hoofd gezien?

  Groetjes,
  Kristine

 6. joost mille says

  beste
  Ik heb een aanvraag gedaan tot het bekomen van een icc euro vaarbewijs ik heb bevestiging van jullie gekregen dat jullie dit gingen behandel
  Kunnen jullie mij zeggen hoe ik die moet betalen rekening nr of….
  grt joost

 7. Hallo,

  Ik ben het origineel icc kaart kwijtgeraakt (heb enkel nog een kopie)
  Kan ik een nieuwe aanvragen?

 8. Koen Luppens says

  Ik ben net geslaagd voor de theorie, en zie nu dat de eerste mogelijkheid tot praktijkdag 12 juni is. Heb ik dan nog op tijd mijn vaarbrevet, of het ICC?

  • Het stuurbrevet kan nog lukken. Het ICC daarentegen kan je pas aanvragen als je fysiek je stuurbrevet hebt ontvangen. Daarna kan het nog tot 8 weken duren eer je ICC bij jou thuis is … voor juli zal dit dus niet meer lukken …

Speak Your Mind

*