Pas op met GPS-navigatie vanaf 6 april

Op zaterdagavond 6 april 2019 vindt een zogenaamde ‘gps-week number rollover’ plaats. Het weeknummer van je GPS-ontvanger wordt dan terug op 0 gezet. Door deze reset kan je gps-ontvanger problemen ondervinden op de dag zelf of de dagen erna.

Als de gps-ontvanger regelmatig een update voorziet, dan is de software vaak al voorbereid en zal deze geen problemen geven. Vooral oude ontvangers, die niet zijn geactualiseerd, geven mogelijk een storing. Indien u start met meten na 6 april is het raadzaam de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Kijk bij uw leverancier na of er specifieke updates nodig zijn voor (vooral) oudere types van gps-ontvangers. 

GPS-tijd wordt voorgesteld door een weeknummer sinds 6 januari 1980 en en het aantal seconden sinds de start van die week. Op 6 april keert het weeknummer terug naar 0, want dan is de plaats voorzien voor weeknummers opgebruikt.

Een gps bepaalt zijn positie aan de hand van satellieten die rond de aarde cirkelen. Iedere satelliet vertelt de hele tijd waar hij is en zet daar ook telkens het precieze tijdstip bij. De gps die aanwezig is op je boot (of in je auto) ontvangt al die signalen en berekent op basis van zijn interne klok hoe lang de signalen van de satelliet onderweg zijn geweest. Op basis daarvan weet de gps uw locatie. Maar als de datum van de gps wordt gereset, kan dat het hele systeem in de war sturen.

De problemen zouden zich vooral kunnen voordoen op oudere systemen (lees ouder dan 5 jaar). De nieuwere modellen, alsook applicaties die draaien op smartphones of tablets zouden er geen last van mogen hebben.

Sinds de start van het GPS-systeem is dit de 2de rollover.

Een verwittigde man/vrouw is er echter twee waard dachten we 🙂

Speak Your Mind

*