Corona COVID-19 : enkele belangrijke maatregelen

Update: maandag 30 maart 2020 10:00

Beste vrienden,

Voor heel veel mensen is dit een verwarrende tijd. Ze zitten met vragen en ze zijn bezorgd over zichzelf en over hun familie.

Mijn eigen familie is vandaag reeds getroffen door de “lock down” van de woonzorgcentra waar enkele van onze ouders in vertoeven.

In deze tijd is het dan ook hoofdopdracht nummer één van ons allemaal om de verdere verspreiding te voorkomen en de piek van de epidemie af te vlakken.

Zo voorkomen we een overbelasting van onze ziekenhuizen, waardoor ook de zorg voor andere patiënten in het gedrang zou komen. Hiermee winnen we kostbare tijd.

Hoe gaan wij om met deze dreiging ?


Gezien de huidige richtlijnen die de Belgische overheid uitgevaardigd heeft zullen al onze opleidingen (zowel theorie als praktijk) tot en met 3 mei worden opgeschort. Alle praktijkopleidingen die zich op Nederlands grondsgebied bevinden worden geschorst tot 1 juni tengevolge het samenscholingsverbod uitgevaardigd door de Nederlandse overheid.

Gezien dit door de overheid wordt opgelegd is dit voor ons ook een geval van overmacht zoals bepaald in onze algemene verkoopsvoorwaarden.

Omdat we beseffen dat dit voor u ongemakken met zich meebrengt is de regeling die we voorstellen aan onze cursisten is de volgende:

 • Indien uw cursus nog niet is gestart dan zullen we zullen automatisch uw cursus uitstellen naar de eerstvolgende sessie later in het jaar. Als die data je niet passen kan je kiezen voor een andere locatie. Dit gebeurt automatisch en je wordt daar persoonlijk over gecontacteerd via e-mail. Je hoeft dus zelf niets te doen.
 • Indien uw cursus reeds was gestart en dus nu onderbroken wordt, dan zullen we later in dit voorjaar nog inhaallessen organiseren om de gemiste stof op te halen.
 • U kan ook kiezen om over te schakelen naar ons online platform voor de theorieopleidingen stuurbrevet of VHF waar je de cursus veilig bij jou thuis kan volgen. Hiervoor dien je contact met ons op te nemen (bij voorkeur via onze contact-pagina of via e-mail). Het verschil in prijs betalen we je terug.

Omdat dit voor ons serieuze economische schade inhoudt hopen we op uw begrip om er hier samen het beste van proberen te maken. Enkel als we ons nationaal motto ‘Eendracht maakt macht’ effectief proberen waar te maken kunnen we een echt economisch bloedbad vermijden.

Maar we moeten vooral op onze gezondheid blijven letten, want dat is nu toch even het allerbelangrijkste.

Richtlijnen examens stuurbrevet FOD Mobiliteit en Vervoer

AL zeker tot en met 19 april zullen ook alle examens stuurbrevet worden opgeschort. De FOD Mobiliteit en Vervoer zal alle betrokkenen contacteren via e-mail. Ook zullen zij jullie contacteren, wanneer er meer geweten is, om een nieuwe datum vast te leggen.

We verwijzen naar de communicatie die we kregen van de FOD:

In het kader van de ‘social distance’ maatregelen aangekondigd door de Eerste Minister op 12 maart 2020 en met als doel om de verspreiding van de corona-epidemie tegen te gaan, zijn de examens pleziervaart uitgesteld tot nader order. De situatie wordt op de voet opgevolgd.

Zodra de examens opnieuw kunnen opgestart worden, nemen we contact met de kandidaat op voor een nieuwe datum.”

KAN IK ME INSCHRIJVEN VOOR HET EXAMEN?
Alle data en examenplaatsen on-hold gezet. Inschrijven is momenteel niet mogelijk bij de FOD Mobiliteit en Vervoer. Een examendossier aanmaken ter voorbereiding kan echter nog steeds.

IK HAD REEDS EEN EXAMENPLAATS BEVESTIGD, WAT NU?
Deze datum vervalt, u wordt persoonlijk door de FOD Mobiliteit en Vervoer op de hoogte gehouden wanneer de situatie wijzigt.

Bijkomende richtlijnen van de FOD Mobiliteit en Vervoer voor de pleziervaart

 • Er mag niet aan pleziervaart worden gedaan. Ook brandingssporten en alle andere vormen van watersport zijn verboden.
 • Dit verbod geldt zowel op de zee als op de binnenwateren (inclusief spuikommen, kanalen, meren, …)
 • Dit verbod geldt voorlopig tot en met 19 april, maar kan worden verlengd tot latere datum.
 • Dit verbod geldt zowel privé als beroepsmatig, zowel in groep als individueel. Maw. het MAG GEWOON NIET!

Richtlijnen van de Nederlandse Rijksoverheid

Richtlijnen ivm hygiëne

De kans dat je besmet geraakt kan je verkleinen als je rekening houdt met de volgende tips:

 1. Geef geen handen en probeer zoveel als mogelijk afstand te bewaren.
 2. Zorg voor een goede handhygiëne
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een (afsluitbare) vuilbak.
 4. Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
 5. Blijf in uw kot‘ zoals Maggie De Block zegt als je ziek bent of als je vermoed dat je ziek bent.

Geen paniek!

Het is vooral belangrijk om niet te panikeren.

Tijdens een crisis kan er zich altijd iets onvoorspelbaar voordoen. We zullen dan ook de verdere evolutie in de gaten houden en bijsturen waar nodig.

Neem dus zelf je verantwoordelijkheid en draag zorg voor de mensen rondom jou. #staysafe #blijfinuwkot #samentegencorona

Danny Bisaerts – Zaakvoerder Vaarschool.be

Informatie van de overheid via http://www.info-coronavirus.be/

Trackbacks

 1. […] Tengevolge de Corona COVID19 crisis kan er voorlopig niet worden ingeschreven voor deze ervaringtochten. We hopen binnenkort het aanbod terug te kunnen inplannen. Voor meer info, volg onze Corona-pagina. […]

 2. […] zijn rare tijden. Alles wordt overschaduwd door de mondiale Corona-crisis. We hebben in zo’n tijd wel eens de neiging om in onze schulp te kruipen. Maar dat hoeft […]